Reneszánszát éli Somogy megyében is a batáta

Forrás: Délmagyarország
Fotó: Karnok Csaba

A somogyiak körében is egyre népszerűbb az édesburgonya. Nem csoda, hogy a gazdálkodók közül mind többen adják a fejüket batátater­mesztésre. Ma közel félszáz hektáron sárga, fehér és lila húsú édesburgonyát is termelnek Somogyban, a napokban az utolsó gumók is kikerülnek a földből – írja a Sonline.hu.

Öt évvel ezelőtt határozta el Hartman Csaba, hogy pár tő édesburgonyát ültet a háza mögötti területre. – Nem igazán ismertük a növényt, s miután szép termés lett a kertünkben és az egész család szívesen fogyasztotta az édesburgonyát, évről évre több palánta került a földbe – mondta el a buzsáki őstermelő. Hozzátette: vegyszermentesen termelik a batátát.

A palánták egy részét is ők állítják elő, májusban ültetik ki a szabadföldbe és október közepéig be is takarítják a termést, mielőtt az első komolyabb fagyok megjelennének. – Mivel trópusi növény, rövid a tenyészideje, ezért kell palántázni, valamint öntözzük és fóliás bakhátba ültetjük ki, így növeljük a páramegtartást – emelte ki Hartman Csaba. Hozzátette: az édesburgonyát egyre szélesebb körben ismerik, a helyi és környékbeli ismerősök közül többen vásároltak már náluk palántát és terményt is. – Nagyon gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, cukor-, illetve immunbetegek is fogyaszthatják köretként – mondta el Hartmanné Proity Mónika, aki férjével közösen termeli szabadidejében a növényt. – Sok édesanya vásárol belőle gyermekének, hogy édesburgonyából készítsen bébiételt, pürét.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Igazgatóságának adatai szerint közel félszáz hektáron foglalkoznak a megyében édesburgonyával. A legnagyobb területek Berzencén illetve Gyékényesen vannak, előbbin 10, utóbbin 29 hektáron termesztik a növényt. Az édesburgonya Közép-Amerikában őshonos, Európába Kolumbusz Kristóf hozta be. Jelenleg Kína a legnagyobb édesburgonya-termelő ország, de Spanyolországban is egyre nagyobb területen foglalkoznak a növénnyel.

Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

Az édesburgonya egyébként tele van mikrotáp­anyagokkal és antioxidánsokkal, ennek köszönhetően nemcsak a káros gyulladásoktól védik a szervezetet, hanem a krónikus betegségektől is, mint a rák vagy a szívbetegségek.
Hartman Csaba és felesége is fontosnak tartja, hogy gyermeküknek olyan zöldséget, gyümölcsöt adjanak, amely mentes növényvédő szerektől, különböző vegyszerektől.

Ha van egy kisebb földterület és batáta palánta, máris nyert ügye van az önjelölt kertésznek, hiszen nincs más dolga csak elültetni. Ezt megelőzően a talajt fel kell lazítani és úgynevezett bakhátakat kell kialakítani a növényeknek. Ha mindez megvan egymástól 30 centiméterre lévő lyukakba helyezzük a tápkockás palántákat. Mindezt a fagyosszentek után, vagyis május 20-át követően érdemes elvégezni a tökéletes eredmény érdekében.

Szerző: Góz Lilla

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink