Reagálnak a gazdák a magas repceárra – egymillió hektárral nő a vetésterület

Fotó: Ladóczki Balázs

Úgy tűnik nem mennek el szó nélkül a historikusan magas repceár mellett a gazdálkodók. A Nemzetközi Gabonaszövetség (ICG) adatai szerint a 2022-es év során világszerte rekordterületet ültetnek be olajos magvakkal.

A globális repceterület 2022/23-ban várhatóan eléri a 40 millió hektárt, ami közel 1 millió hektárral több, mint tavaly. Az Olaj- és Fehérjenövények Népszerűsítéséért Egyesület ( Ufop ) szerint a vetésterület-bővítés oka a jelentős áremelkedések és élénk kereslet a jelenlegi gazdasági évben.

A történelmileg magas árszintre és a növekvő keresletre való tekintettel az IGC a következő 2022/23-as szezonra már 40 millió ha globális repceterületre számít, ami több mint 2 százalékos növekedést jelent a jelenlegi gazdasági évhez képest.

Az új termésre, vagyis a 2022. augusztusi szerződéseket jelentő jegyzések is reagálnak az új adatokra. A párizsi Matif határidős tőzsdén tonnánként 616 euró fizettek február másodkán az augusztusi szállításra. Jelenleg még 700 euró/t körül is mozognak a termelői árak a kereskedelemben.

Az IGC becslése szerint az olajos növényekkel bevetett területek különösen a legfontosabb termesztő régiókban – mint például Kanada és az Európai Unió – fognak nőni.

Az Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (mbH) becslései szerint idén mintegy 5,6 millió hektárnyi repcét vetnek az EU-ban, elsősorban a franciaországi és németországi terjeszkedés miatt. Ez azonban még az Egyesült Királyság területét figyelembe véve is 1 millió hektárral kevesebb lenne, mint 2017-ben, amikor Európa-szerte a művelési ág elérte a 6,8 millió ha rekordot.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink