Növekvő paprika, csökkenő paradicsom és uborka termőterületek a növényházi zöldségtermesztésben

A vetőmag eladásokra alapozott becslések alapján az idei évben 1989 hektárra tehető a paprika, paradicsom és az uborka együttes termőterülete.

A rendelkezésre álló adatok alapján a tavalyi évhez képest a paprika termőterülete nőtt, míg a paradicsom és az uborka területe csökkent.

A meghatározó növényházi zöldségek vetésterülete a vetőmag eladásokra alapozott becslések alapján

Hektár

2020

2021

Paprika

1535

1573

Paradicsom

261

233

Uborka

210

183

A magyar termelők április közepétől novemberig tudják ellátani a magyar piacot paprikával és paradicsommal.

A növényházi termelésre is hatással volt az időjárás

Bár a fedett termesztőberendezések esetén a termelők alapvetően csak nagyon kis mértékben vagy egyáltalán nincsenek kitéve a környezeti tényezőknek, az idei januári – februári fényszegény időszak már befolyásolta a növények fejlődését. Kissé csúszott a termés, így az év elején kevesebb áru tudott bekerülni az üzletekbe. Áprilisban és májusban pedig a hideg idő miatt a fűtetlen fóliás termelők voltak nehezebb helyzetben, mivel a fehér és a kápia paprikáknál szintén elcsúszott az első szedés időszaka.

Változó fogyasztói szokások a paprikánál és paradicsomnál

A COVID járvány következtében érezhetően megnőtt az igény a belföldi, illetve a csomagolt termékekre. A csomagolt termékek jelenleg az összes forgalmazott frisspiaci áru felét teszik ki

Egyre népszerűbbek a különleges zöldségek. A paradicsom esetén a sárga és csokoládé színű koktél és cherry paradicsomok, a paprikából pedig egyre keresettebbek az édesebb, színesebb termékek. Ebből adódóan megnőtt az igény a hazai kaliforniai és pritaminpaprika iránt is.

Ugyanakkor jelenleg a kaliforniai paprika mintegy 90 százaléka importból származik. Ezért fontos célkitűzés a jövőre nézve a különleges paprika és paradicsom fajták termelésének a bővítése annak érdekében, hogy ezen termékek esetében is a jelenleginél nagyobb mértékben hazai termékekkel tudjuk ellátni a piacot.

Karantén kórokozó az üvegházi paradicsomtermesztésben

Magyarországon is megjelent a paradicsom barna termés-ráncosodás vírus (ToBRFV)

Hazánkban is felütötte a fejét a paradicsom barna termés ráncosodása vírus, amely az EPPO A2-es listáján foglal helyet. A vírust 2021 májusában mutatták ki Csongrád-Csanád és Győr-Moson-Sopron megyében két paradicsomtermelő üvegházban (6,2 ha és 5,2) Lébény, illetve Forráskút településen. A járványok forrását vizsgálják, de megjegyezhető, hogy Lébényben a ToBRFV-vel fertőzött paradicsomnövények Hollandiából származtak. A 2020/1191/EU rendelet szerinti felszámolási intézkedéseket hajtják végre. Elmondható, hogy Európában az elmúlt 3 év tapasztalatai alapján a vírus jelentős terméskiesést nem okozott. A vírus rohamos terjedése miatt, a helyzetre való tekintettel végrehajtási rendelet alkalmazási időszakát 2023. május 31-ig meghosszabbították, és további korlátozó intézkedések várhatóak a közeljövőben.

Kozák Anita/NAK

A cikk eredetileg a Naklap decemberi számában jelent meg.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink