Nőtt idén az őszi vetésű növények területe, jól fejlődnek kikelt a növények

Fotó: Oláh Tibor / MTI
Jó ütemben halad az őszi vetés, a vetési munkálatok november közepére lényegében befejeződnek – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A miniszter szerint az idei évet sújtó rendkívüli nehézségek ellenére az őszi munkák biztonságban elvégezhetők, ami annak köszönhető, hogy a gazdák helyzete az elmúlt években megerősödött, illetve idén rendkívüli, pénzügyi likviditást segítő kormányzati intézkedésekkel támogatták a termelőket.

November első hetében már minden őszi vetésű szántóföldi növény munkálatai 90 százalék felett jártak. Az idei 1,63 millió hektáros őszi vetésterület 8 százalékkal nagyobb, mint a 2021. évi adat, az elmúlt öt év átlagánál pedig 3,3 százalékkal magasabb, ami biztató a jövő évi terméskilátások szempontjából. Az egyes növényfajok között jelentősebb átrendeződés is megfigyelhető,

a repce területének visszaesése mellett az őszi árpa, a rozs és az őszi búza területe látványosan nőtt.

Az őszi búza 1 millió hektáros területe csaknem 13 százalékkal nagyobb a tavalyinál, és az öt éves átlagot is 4 százalékkal meghaladja. Az őszi árpa területe is jelentős, 20 százalék feletti növekedést mutat a korábbi évekhez képest, idén 332 ezer hektárt vetettek be vele.

Az őszi vetésekkel párhuzamosan a tavaszi vetéseket előkészítő őszi talajmunkák is zajlanak, november első hetére mintegy 40 százalékos készültséget értek el, ez az arány Nagy István szerint ugyancsak a következő évi jó kilátásokat erősíti.

Az elmúlt hetek időjárása kedvezett az őszi vetéseknek, így az elvetett repce, árpa és búzatáblák megfelelően fejlődnek. Az őszi vetésű növények az optimálisan elkészíthető magágynak, az őszi enyhe időnek és a megérkező csapadéknak köszönhetően bíztatóan indultak meg, várhatóan kellőképpen meg fognak erősödni, és optimális kondíciót érnek el az átteleléshez – tette hozzá Nagy István.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink