Nem áll meg a búza és a kukorica áremelkedése

Fotó: Bencsik Ádám/Békés Megyei Hírlap
Itthon szárnyal a búzaár, és a világpiacon sem az árnyomást mérséklő tényezőkről szólnak a hírek: Európában csökkent a termés, és az előrejelzések szerint a világ búzatermése kétmillió tonnával lesz kevesebb, mint a felhasználás. Eközben – ellentétben a hazai és az európai helyzettel – a kukorica termése több lesz az előző gazdasági évinél.

Szeptember utolsó hetében tonnánként átlagosan 80,3 ezer forint volt az étkezési búza termelői ára, ami az egy évvel korábbinál 45 százalékkal magasabb áfa és szállítási költség nélküli árat jelentett – közölte legfrissebb piaci jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). A Budapesti Értéktőzsdén az euro búza decemberi jegyzése 2750 forinttal 87,75 ezer forint/tonnára emelkedett szeptember 27. és október 8. között. Ezzel egy időben a chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza jegyzése a legközelebbi lejáratra vonatkozóan 260–278 dollár/tonna, a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény fronthavi jegyzése 253–269 euró/tonna között alakult.

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) szeptemberi előrejelzése szerint a világ búzatermése 781 millió tonna lehet a 2021/2022. gazdasági évben, ami 2 millió tonnával maradhat el az előre jelzett felhasználástól, így a világ búzakészletei 277 millió tonnára (–1 százalék) szűkülhetnek a szezon végére – írta az AKI.

A Tallage francia piacelemző vállalat szeptemberi tájékoztatása szerint Lengyelországban és a balti államokban a nyári meleg, száraz időjárás, míg Franciaországban és Németországban az őszi sok csapadék és a napsütés hiánya miatt a vártnál alacsonyabb termést takarítottak be. Az Európai Unióban ezért az egy hónappal korábbihoz képest 129,1 millió tonnára lefelé módosították a búza kibocsátását. Ez a termésmennyiség az egy évvel korábbit 9 százalékkal haladja meg. Franciaországban 7,1 tonna/hektár termésátlag mellett 35,6 millió tonna (+22 százalék), Németországban 7,3 tonna/hektár hozammal (–7 százalék) 21,2 millió tonna (–3,5 százalék) búza került a tárolókba. Romániában 65 százalékkal 10,4 millió tonnára, Bulgáriában 47 százalékkal 7,2 millió tonnára nőtt a termés. Lengyelországban 11,1 millió tonna (–8 százalék), Spanyolországban 7,2 millió tonna (+1 százalék) búza betakarítására került sor az idén. Az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint Magyarországon 5,9 tonna/hektár rekordhozam mellett 5 millió tonna búzát takarítottak be a gazdák az idén.

Az IGC szeptemberi jelentésében 1209 millió tonnára jelzi a világ kukoricatermését a 2021/2022. gazdasági évben, ami 7 százalékkal több, mint az előző szezonban. A globális felhasználás 1201 millió tonna lehet, így a világ kukoricakészletei 3 százalékkal, 282 millió tonnára bővülhetnek a szezon végére. Az Európai Unióban az augusztusihoz képest a kukorica esetében is lefelé módosították a várható termést a Tallage szakértői. Bulgáriában, Románia nagy részén, Szlovéniában, Horvátországban, Magyarországon és Olaszországban is romlottak a termésvárakozások a meleg, száraz időjárás miatt. Eközben Nyugat- és Észak-Európában jók a betakarítási kilátások.

Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Az Európai Unióban 9 millió hektárról 7,2 tonna/hektár hozam mellett 2 százalékkal több, 64,9 millió tonna kukoricát takaríthatnak be az idén. Franciaországban 1,5 millió hektárról 9,7 tonna/hektár hozam mellett 14,2 millió tonna (+7 százalék), Romániában 2,6 millió hektárról 11,2 millió tonna (+15 százalék) termény kerülhet a tárolókba, a termésátlag hektáronként 4,3 tonna lehet.

Magyarországon a Tallage tájékoztatása szerint 1 millió hektárról 6,8 millió tonna kukorica betakarítására van kilátás. Magyarországon az AKI adatai szerint átlagosan 77,1 ezer forint/tonna termelői áron forgott a takarmánykukorica szeptember utolsó hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 59 százalékkal múlta felül. A BÉT árupiaci szekciójában az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica különböző határidőkre szóló jegyzése szeptember 27. óta egyaránt 12,5 ezer forinttal emelkedett: a november–decemberi 93,5–94, a 2022. március–júliusi 95,5–97,5 ezer forint/tonna volt október 8-án. Ezzel egy időben a chicagói árutőzsdén a kukorica decemberi jegyzése 209–213 dollár/tonna, a párizsi árutőzsdén 2021. novemberi lejáratra 225–250 euró/tonna között alakult.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink