Nagyobb lett a román, lengyel és francia kukoricatermés

Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld
A magyarországi számokhoz képest elképesztőnek mondható, 9,65 tonnás terméshozamot értek el a francia kukoricatermelők.

Az idei, 2021/2022-es gazdasági évre 67,9 millió tonnára becsülik az Európai Unió kukoricatermését, ami két százalékkal nagyobb várakozás az előző havinál és öt százalékkal több az előző évi valós adatnál és hat százalékkal haladja meg az elmúlt ötéves átlagot – közölte friss jelentésében az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma (USDA).

A betakarított területet 9,1 millió hektárra becsülik, ami 2 százalékkal haladja meg előző havi becslést. A várakozások szerint 7,48 tonnás lehetett az egy hektárra jutó átlagtermés terméshozamot 7,48 tonnára becsülik hektáronként (t/ha), ami 5 százalékkal haladja meg az előző évi átlagot.

A 2021/22-es évben az uniós kukoricatermés növekedése magában foglalja a lengyelországi terület 100 ezer hektárral történő nagymértékű revízióját, ami 0,7 millió tonnával növekedést eredményezett a termelésben is. Az USDA korábbi becslésén viszont nem módosított, az átlagtermés várakozása szerint továbbra is hektáronkénti 7,03 tonnás lehetett. A kukorica magas piaci ára tehát szokatlanul nagy vetésterülethez vezetett, míg a kedvező esőzések és a mérsékelt hőmérséklet magasabb terméshozamokat eredményeztek. A 925 ezer hektáros vetésterület rekordnak számít, az előző évi csúcshoz képest is, amikor nagyjából hétszázezer hektáron vetettek kukoricát. Az USDA tájékoztatása szerint a terület felülvizsgálata a nemrég közzétett hivatalos lengyel adatokon alapult.

A román termésbecslés is 0,6 millió tonnával emelkedett, 12,5 millió tonnára. Ez az eredmény 1,8 millió tonnával haladja meg a tavalyi évit és 0,3 millió tonnával az 5 éves átlagot. A 2021. évi időjárás rendkívül kedvező volt Romániában, bár területileg igen változékonyan alakult a helyzet: a legrosszabb körülmények – aszály és hőség – nyugatra koncentrálódtak, míg a legjobb körülmények – bőséges csapadék – az intenzíven művelt délkeleti területeken voltak.

Az USDA jelentése végül kitér az Európai Unió legnagyobb kukoricatermelő országára is. A 2021/22-es gazdasági évben Franciaországban 0,3 százalékkal, 14,3 millió tonnára nőtt a betakarított kukoricamennyiség. A változás egyik oka a 35 000 hektáros terület növekedés is, amelynek nyomán összesen 1,5 millió hektáros kukorica vetésterületről beszélhetünk a vizsgált évben. A felülvizsgált adatok a francia mezőgazdasági hivatal által közzétett legfrissebb statisztikákon alapulnak. A becslések szerint hektáronként 9,65 tonnás terméshozamot értek el, szemben az 5 éves 8,80 tonnás átlaggal. Hozzá kell tenni, hogy Franciaországban a betakarítás előrehaladása elmaradt az uniós országok átlagától és még mindig tart.

A cikk felhasználási feltételeiről itt tájékozódhat.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink