Minimumár az ukrán gabonaexportra – így hathat mindez az árakra

Forrás: Getty Images
Az ukárn kormány által bevezetett árküszöbre vonatkozó szabály elsősorban az öt legfontosabb gabonafélét, a búzát, kukoricát, repcét, napraforgómagot és olajat, valamint a szóját tartalmazza, de várhatóan más mezőgazdasági termékekre is alkalmazzák majd.

Ukrajna mezőgazdasági minisztériuma újabb jogszabályokat dolgozott ki, ezúttal a gabonaexport árminimumára vonatkozóan. Egy ár-küszöb kerül majd bevezetésre és ennek alkalmazása kötelező lesz mindazoknak, akik gabonafélét exportálnak Ukrajnából. A jogszabály elsősorban az öt legfontosabb gabonafélét, a búzát, kukoricát, repcét, napraforgómagot és olajat, valamint a szóját tartalmazza, de várhatóan más mezőgazdasági termékekre is alkalmazzák majd.

Export esetében nem túl gyakori módszer a minimumár alkalmazása, de esetenként találhatunk rá példát. Az elmélet lényegében annyit tesz, hogy az adott terméket vagy termékcsoportot csak egy előre meghatározott ár-küszöb értékén vagy afölött lehet az országból kivitel céljából értékesíteni. Az ez alatti áron való értékesítés tehát tiltott tevékenység. Az új szabályozást az állam elsősorban a központi bevételek növelése miatt sürgetné.

Fontos kérdés az is, hogy a minimumár bevezetése a világpiaci árakra hogyan hat majd. 2022-ben Ukrajna a világ első számú napraforgóolaj, valamint ötödik legnagyobb búzaexportőre volt. Ebben a pozícióban természetes, hogy ha Ukrajna árat emel, vagy csökkent, akkor annak hatása lesz a többi exportőr áraira is, valamint közvetetten az élelmiszeripari termékek értékesítésében is nyomot hagy.

Az elmúlt években részben a háború miatti energiaválság, részben az ellátási láncoknál adódó akadályok miatt az élelmiszerek ára drasztikusan emelkedett.

A FAO becslése szerint az idén, 2023-ashoz képest valamivel mérséklődhet mind a gabonafélék, mind az élelmiszeripari termékek árai, de még mindig jóval a 2016-os 2017-es szintek fölött vannak az értékek.

Ebben a becslésben azonban még nem szerepel annak lehetősége, hogy Ukrajna minimumárat határozna meg a gabonaexportra, így ez tovább növelheti a prognosztizált értékeket.

Az új szabályok ugyan még nem léptek életbe, de már most számos kérdést vetnek fel, főként a gazdák és kereskedők részéről. Az idei gabonatermés Ukrajnában lényegesen gyengébb mértékű, mint a tavalyi volt, így még fontosabb, hogy az ebből származó bevétel mekkora. Elemzésünkben az új szabályozási tervről, valamint az idei ukrán gabonatermésről is összefoglaljuk a tudnivalókat.

A teljes cikk az ezen linken tekinthető meg: https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/minimumar-az-ukran-gabonaexportra-hogyan-hathat-mindez-az-arakra/

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink