Meglesz a hattonnás kukoricahozam – áfacsökkentést szorgalmaznak a kereskedők

Fotó: Dodó Ferenc/Kelet-Magyarország
A kukorica 93 százalékának betakarítása alapján elmondható, hogy meglesz a 6 tonnás hektáronkénti átlagtermés és a magtárakba kerülő terményből egy kevés exportra is juthat. Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára az Agroképnek írt cikkében arra is kitér, hogy a fordított áfa fennmaradása pozitív, de egy drasztikus áfacsökkentés hozhatna igazi megoldást.

Vége felé közeledik itthon a kukorica betakarítása, amely a november 10-i állapot szerint 93 százalékon állt, és már 5,8 millió tonna termény a raktárakban van. A kezdeti nagyon gyenge hozamok a betakarítás alatt folyamatosan javultak és országosan elérték a 6 tonna/hektár átlaghozamot.

A szórás igen nagy, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai szerint Csongrád megyében csupán 4 tonnát, míg Zala megyében 8,4 tonna kukoricát takarítottak be hektáronként. Ezek alapján az idei 6 millió tonnás kukoricatermés egyre reálisabbnak tűnik. Nem mondható jó termésnek, de már ennél kevesebből is gazdálkodtunk, 2007-ben csupán 4 millió és 2012-ben 4,7 millió tonna kukorica termett. Ezzel együtt az viszont vitathatatlan, hogy az idei az elmúlt öt év leggyengébb termése. A 6 millió tonna kukorica a hazai szükségletek kielégítésére mindenképp elég lesz, és még egy kevés exportárualapot is tartalmaz.

Talán a vártnál kicsit jobb termés hatására a kukoricajegyzések pár ezer forinttal csökkentek Budapesti Értéktőzsdén, de még mindig elmondható, hogy nálunk a legdrágább a kukorica.

Az Agrárközgazdasági Intézet jelentése szerint a termelői árak október utolsó hetében 90 090 forinton álltak, ami 57,62 százalékkal magasabb ár, mint egy évvel korábban.

Jó hír, hogy a 2022-ben és utána is érvényes marad a fordított adózás a gabonafélék esetében. Már 10 éve, hogy a gabona-kereskedők fordítottan fizetik az áfát és az áfacsalás elleni küzdelem egyik leghatékonyabb eszközének bizonyult. Fenntartjuk véleményünket, mely szerint a végső megoldást csak egy drasztikus áfacsökkentés hozhatja meg.

Szerző Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége főtitkára

A cikk felhasználási feltételeiről itt tájékozódhat.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink