Már nem is a távoli jövő a robot által irányított talaj nélküli növénytermesztés

Forrás: Hajdú-Bihar Megyei Hírportál
Robotokkal, talaj nélkül, kisebb területen, kevesebb vizet használva történhet majd a jövőben növények termesztése. A futurisztikus termesztési módszer hazai kísérletei már be is fejeződtek.

Talaj nélküli növénytermesztésen és ennek robotizálásán kísérleteznek itthon. A kutatás nemzetközi visszhangot is kapott, ami nem is csoda, hisz a Hajdú-Bihar Megyei Hírportál beszámolója szerint az új termesztési módszer sokkal kevesebb vizet és területet igényel. Sőt, a munkafázisokat robotok is végezhetik majd, így mégcsak a forró fóliasátrakban sem kell majd izzadni.

A talaj nélküli, függőleges termesztési módszert hidropóniának nevezik. Ennek során tápoldatos vizet keringtet a rendszer, innen veszi fel a növény a tápanyagokat. A debreceni alternatív növénytermesztesi kísérletben is résztvevő Green Drop Farm Kft. társalapítójának és ügyvezetőjének, Rács Grétának a tájékoztatása szerint a toronyszerű berendezéssel helyet is lehet spórolni, hisz míg síkba terítve a termőterület 9 négyzetméteres lenne, addig a torony mindössze egy négyzetméternyi területet foglal el. Ráadásul, még kevés vizet is fogyaszt, hiszen folyamatosan ugyanaz a vízmennyiség kering és csak a növények által elpárologtatott vizet kell pótolni, ami azt jelenti, hogy

a hidropónia 95 százalékkal kevesebb vizet fogyaszt, mintha szabad földön termesztenénk.

A cég ugyanakkor egészen futurisztikus dologgal is kísérletezik. Egy nemzetközi projekt részeként, dr. Paniti Imrével, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának munkatársával, az SZTAKI-val és a Hepenix Kft.-vel együttműködve azt akarták kideríteni, hogy

hogyan képes egy robotkar, pontosabban cobot (collaborative robot) az emberrel az új mezőgazdasági megoldások alkalmazásakor.

A kísérlet során kézfejeket, ujjakat imitáló eszközöket, valamint 3D-s nyomtatott növényeket használnak. A cobot pedig úgy tűnik, képes forgatni a berendezést, a növényeket ki-be helyezni a biztonsági határértékeken belül és nem okoz sérülést.

A jövőben pedig már olyan üzemet szeretnének létrehozni, ahol automatikus, robotok által működtetett hidroponikus növénytermesztés zajlik.

A hipotóniatoronnal napi 15 perc munka van és a 12 tornyos tesztüzemük a magvetéssel, növénykezeléssel, vízminőség-ellenőrzéssel, mérésekkel fél napos elfoglaltságot jelent. Egy-egy hidropóniarendszerben szükség lehet több dolgozóra, akik azonban várhatóan kiválhatóak lesznek majd robotokkal. Így 50-60 fokos fóliasátorban sem kell majd tevékenykedni.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink