Igazolták hazánkban a Ralstonia pseudosolanacearum növénykórokozó baktérium jelenlétét

A Nébih laboratóriuma által 2022 szeptemberében Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala vármegyei mintákból azonosított Ralstonia pseudosolanacearum baktérium zárlati károsítónak minősül, melynek jelenléte jelentős gazdasági kárt okozhat. Jelenleg ugyanis nincs ellene kémiai védekezési lehetőség, terjedésének a megfelelő növényegészségügyi intézkedések tudnak határt szabni.

A fontosabb gazdanövények, amelyek hazánkban érintettek lehetnek: a burgonya, a paradicsom, a tojásgyümölcs, a rózsa, valamint a dísznövények.

A baktérium terjedésének elsődleges kiindulópontja a fertőzött szaporítóanyag, de emellett – tekintettel arra, hogy fertőzőképességét tartósan megőrzi – a különböző munkagépekkel és -eszközökkel való érintkezés is nagy eséllyel eredményezhet további fertőzéseket. Mindemellett ez a baktériumfaj is képes a felszíni eredetű öntözővíz révén is terjedni, amelynek forrása a kesernyés csucsor (Solanum dulcamara). A fertőzés teljes mértékű terméskiesést is okozhat és az érintett területeken pedig akár évekre is szüneteltetni kell a gazdanövények termesztését.

A terjedés megelőzésére – kémiai védekezési lehetőség hiányában – az alábbi preventív növényegészségügyi intézkedések jelenthetik a megoldást:
• kizárólag a laboratórium által bevizsgált, egészséges szaporítóanyagok ültetése
• a gépek, eszközök megfelelő fertőtlenítése
• a felszíni eredetű öntözővízzel való terjedés megakadályozása
• a kesernyés csucsor elleni védekezés
• a fertőzött területeken az előírt ideig nem kerül sor gazdanövények termesztésére
• javasolt az ugaroltatás, illetve (vetésváltásban) a kalászosok vagy egyéb fűfélék termesztése
• árvakelések irtása.

A Ralstonia pseudosolanacearum növénykórokozó baktériumról további információk olvashatóak a NÉBIH cikkében.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink