Eredményes dohányültetési-szezont zárt a Continental

Idén 934 hektárra kötött dohánytermesztési és -értékesítési szerződést a Continental Dohányipari Csoporthoz tartozó DOFER Dohányfermentáló Zrt.

Sikeresen zárult a dohánypalánta-nevelési és -ültetési időszak a DOFER Dohányfermentáló Zrt. termőterületein – közölte a cég. Az idei tavaszt a megszokottnál hidegebb, illetve fényszegényebb időjárás jellemezte, ennek ellenére a társaság által megtermelt és elültetett palántamennyiség teljes mértékben fedezi a 2022. évi szerződések keretében leszerződött területek palántaigényét.

A Continental Dohányipari Csoport tevékenysége – a családi tulajdonban lévő dohányipari vállalatok között európai szinten is unikális módon – vertikálisan integrált, azaz a dohánytermesztéstől kezdve, a dohánytermékek legyártásán át a kereskedelemig terjed.

A cégcsoporton belül a dohánytermesztésért, illetve feldolgozásért felelős DOFER Dohányfermentáló Zrt. az idei évben 934 hektárnyi, nagyrészt a Nyírségben található dohányterületre vonatkozóan kötött dohánytermesztési és -értékesítési szerződést.

A szerződött területek legnagyobb részén, közel 90 százalékán mesterséges szárítású Virginia dohányt termeszt a társaság.

Bár a kiültethető palánták aránya elmaradt a szokásostól, a talajnedvesség elegendő volt ahhoz, hogy biztosítsa a palánták növekedését, illetve a megfelelő ültetvény-beállottságot, azaz a termőterület optimális kihasználtságát. A kedvezőtlen időjárást a termelők, különösen a gyengébb szerkezetű homoktalajokon, a dohányterületek ültetést megelőző beöntözésével és az ültetés megkezdésének egy-két hetes átütemezésével ellensúlyozták – utóbbi az ültetés május végi befejezését nem befolyásolta.

Az ültetés sikeresen zárult, hiszen a DOFER termőterületein megtermelt palántamennyiség összességében fedezte a társaság által szerződések keretében előzetesen lekötött dohányterületek palántaigényét. A termelők a továbbiakban a talajnedvesség megőrzése érdekében folyamatos növényápolási munkákat végeznek.

„Az idei ültetési szezon a száraz időjárás miatt jelentős szakmai kihívást jelentett, amelyet ugyanakkor sikeresen abszolváltak a termelők, illetve a DOFER munkatársai. A felek a továbbiakban is szoros együttműködés mellett dolgoznak majd – társaságunk szakértői figyelemmel kísérik a termesztési körzetekben folyó agronómiai munkákat, valamint szaktanácsadást nyújtanak a termelőknek, ilyen módon biztosítva a termesztés további részfolyamatainak eredményességét” – mondta el Orosz Tibor, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. fejlesztési vezetője.

„Az energiaköltségek és a nyersanyagárak emelkedése a dohányiparban is érezhető külső hatások, amelyek megoldandó feladatokat állítanak elénk. Ezt ugyanakkor társaságunk hatékonyan kezeli, amelyet az idei palántanevelési és -ültetési szezon eredményessége is bizonyít. Emellett fontosnak tartjuk, hogy a dohánytermesztés, magas kézimunkaerő-igénye miatt továbbra is meghatározó szerepet tölt be a kedvezőtlen termőhelyi adottsággal rendelkező termesztési körzetekben élő lakosság foglalkoztatásában, a vidék népességmegtartó erejének fenntartásában” – tette hozzá Füzi Csaba, a szintén a Continental Dohányipari Csoporthoz tartozó, a DOFER által megtermelt és feldolgozott dohányt elsődlegesen felhasználó, a sátoraljaújhelyi dohánygyárat tulajdonló Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink