Egyre több gazdálkodó biztosítja be növényeit

Jégkár ellen kötöttek leginkább, de a viharkár elleni biztosítások is népszerűek voltak 2021-ben a mezőgazdasági szereplők számára – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet szerdán megjelent, 2021. évi mezőgazdasági biztosításokról szóló kiadványában. A gazdák stratégiája érthető, hisz évről-évre erősebb a helyi károk és az aszály intenzitása. Súlyos jégkárok jellemezték a tavalyi évet, az előző évhez képest növekedtek a kárhányadok és egyre nagyobb káresetek történtek. Főként a szántóföldi növénykultúrákban az aszály sújtotta területeken, de az őszi, téli csapadékhiány is fontos tényezővé lépett elő.
A magyar gazdák 2020-hoz képest 20 százalékkal több, 19 milliárd forint feletti növénybiztosítási díjat fizettek be a biztosítók és biztosítóegyesületek részére 2021-ben.

Ebből a befizetések közel 90 százaléka, 17,2 milliárd forint után kívánták a termelők igénybe venni az utólagos állami díjtámogatást. A konstrukció népszerűsége pedig egyre nő, amiben közrejátszik az is, hogy 2021-től 11 milliárd forintra nőtt a támogatási keretösszeg. A mezőgazdasági biztosítások tavalyi összesített eredményeit tekintve a növénybiztosítási ágazat hegemóniája továbbra is fennáll, ez adta az összbevétel közel 87 százalékát. Az állatbiztosítási ágazat részesedése az összes díjbevételből 3 százalék, a vagyon- és felelősségbiztosításoké közel 10 százalék, míg az erdőbiztosításoké elenyésző mértékű.
Összesen 22 milliárd forintot tettek ki a tavalyi mezőgazdasági biztosítási díjbevételek, ami 65 százalékkal több, mint 2020-ban. A kárfizetések 10,9 milliárd forintra rúgtak 2021-ben.

A mezőgazdasági biztosítások átlagos kárhányada 2021-ben 49 százalék volt. Ennek több mint felét (50,5 százalékot) a növénybiztosítások tették ki, az állatbiztosítás kárhányada 24,8, a vagyon- és felelősségbiztosításé 20, amely 13 százalékponttal csökkent az előző évhez viszonyítva. A korábban még nem jellemző, azonban egyre gyakrabban előforduló időjárási jelenségek, mint az aszály, jég- vagy fagykárok, fontossá tették számukra, hogy védekezzenek.

Sok esetben igényel komoly beruházást a jégháló vagy a fagy elleni védekezés. Ezt nem minden termelő engedheti meg magának, ennélfogva, egyre több gazdálkodó köt növénybiztosítást.

Továbbra is az elemi károkra kötöttek leginkább biztosítást a gazdálkodók az állatbiztosítások esetében. Ekképpen 669 millió forint folyt be, amelyből 166 millió forint került vissza a termelőkhöz kárfizetésként. A betegség- és balesetbiztosítások kárhányada 52 százalékot tett ki, míg az egyéb járványos megbetegedéseké 6 százalékot.
Egyre több beruházás zajlik a mezőgazdaságban, mely a mezőgazdasági vagyonbiztosítások mutatóinál is látható. A kárkifizetésen kívül minden kategóriában növekedés volt tapasztalható. Az előző évnek megfelelően 2021-ben is a mezőgazdasági vagyonbiztosítások domináltak a vagyon- és felelősségbiztosításoknál. A befolyt díjelőírás 2 milliárd 154 millió forint volt, melyből 437 millió forint kártérítési összeget fizettek ki a biztosítók a termelők részére. A kárhányad kedvezően alakult, 20 százalék volt, ami 14 százalékpontos csökkenés 2020-hoz képest.

Bakonyi-Kiss Adrienn

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink