Díjnyertes a Marton Genetics tápanyag-gazdálkodást javító innovációja

Forrás: MG-cégcsoport
Elnyerte a 2021. évi Agrár Innovációs Díjat a vetőmagszaporító, termeltető és forgalmazó Marton Genetics cégcsoport nevében pályázó Bázismag Kft. A nyertes projekt a talaj tápanyag-gazdálkodásának javítását célozza.

A Magyar Innovációs Nagydíj keretében átadott Agrár Innovációs Díjjal elismert, a szántóföldi növénytermesztés agronómiájában újszerű projektet Sándorfy András ügyvezető indította be 2020. őszén. A cél az volt, hogy a kiváló adaptációs és stressztűrő genetikai háttérrel bíró martonvásári kukorica és őszi kalászos vetőmagok használati értékét még tovább fokozzák egy speciális talajbaktérium készítménnyel innovatívan úgy, hogy azt a vetőmag bevonataként alkalmazva, a csávázószer kiegészítéseként vetéssel egymenetben juttassák a talajba, ahol kifejti hatását – közölte a Marton Genetic (MG). A MikroVital Supary baktériumtágyával az MG-cégcsoport, piacvezetőként azt vállalta, hogy ennek gazdaságosabb és hatékonyabb formulájával kezelt vetőmagjait a kukoricaterület 10 százalékára, a martonvásári búzákból pedig mintegy 20 ezer hektárra vethetik el partnereik.

Környezetvédelmi és egyéb szempontokat is figyelembe véve a termelők zöme a kombinált csávázású szaporítóanyagot választotta, mert a program hatékonyan mobilizálja a növények számára felvehető ásványi anyagokat, kiszorítja a kórokozókat a gyökérzónából, ezáltal javul az abszolút szárazság- és stressztűrés az adott kultúrában.

A forgalomban lévő talajbaktérium-készítmények általában olyan törzseket is tartalmaznak, amelyek nem képesek endospórát képezni. Ezért az ilyen készítmények felhasználása nagyobb körültekintést igényel. Ennek megoldására endospórát képző, rendkívül ellenálló törzseket tartalmazó SUPARY készítménnyel vonjuk be a martonvásári vetőmagok felületét. Ezek a törzsek túlélik a szárazságot ellenálnak a magas hőmérsékletnek a szélsőséges pH-nak, táplálékként tekintenek a szármaradványokra, képesek bontani a kitint és visszaszorítják a növénypatogéneket – írta le közleményében az MG-cégcsoport érzékeltetve, hogy az innováció során milyen egyéb körülményeket kellett figyelembe venni.

A talajbaktérium vetőmagon történő alkalmazásának különlegessége tehát, hogy felvitt anyagban található spórák sokkal ellenállóbbak a hőnek, szárazságnak, mint a vegetatív sejtek, ezért a termék felhasználása aszályos időszakban kifejezetten ajánlott. Amint megfelelő mennyiségű csapadék érkezik kicsíráznak és szaporodnak.

Amennyiben a kijuttatást, vetést követően a környezeti tényezők, (hőmérséklet, nedvesség, savas közeg) nem megfelelőek, a spórásodott mikróbák sértetlenek maradnak, és mindaddig ebben az állapotban maradnak, amíg a körülmények nem teszik lehetővé a szaporodásukat.

A pályázat benyújtásakor még nem tudtuk, hogy a vizsgaidőszakot az élet előrehozza, hiszen műtrágya-árrobbanás és -hiány, valamint korai aszály sújtja a mezőgazdaságot

– mondta a díjátadón Sándorfy András, megköszönve a martonvásári vetőmagot használó gazdálkodók bizalmát, és hogy velük együtt léptek egy nagyot a fejlődés útján. Mint kifejtette, a tápanyaggazdálkodás optimalizálásában, mind az aszály okozta károk mérséklésében előnyben lesznek azok a termelők, akik a MG-cégcsoport Suparys fémzárolt vetőmagjait vetették el, alkalmazva ezzel az agrárium egy korszakváltó, martonvásári megoldását, mellyel a termelés biztonságosabbá válik.

A martonvásári termékek közül 2022-ben további hibridek és fajták kapnak kombinált vetőmagkezelést, növelik a mennyiségeket is, hogy minél többen tapasztalhassák meg a baktériumtrágyázás költséghatékony előnyeit a kiváló minőségű vetőmagok által nyújtott termésbiztonsággal együtt.

Az innováció eredményei:

A Marton Genetics cégcsoport meghatározó kukorica hibridjeinek teljes 2021-évi termésű kukoricavetőmag tételeit már MV Supary biológiailag aktív csávázószerrel kezelte. Ennek eredményeként 22 kukorica hibridjük 91.337 zsák vetőmagja kapott biológiailag aktív csávázást, összesen 5.224 litert, biztosítva a kellő fajtaszortimentet és mennyiséget. Ez a tervezett értékesítésük 90 százaléka, mely kellő alapot biztosít a megfelelő üzemi referenciák, tapasztalatok értékelésére és a továbblépéshez. A búza vetésterület 10 százaléka, a búza vetőmag értékesítésk döntő többsége szintén MV Supary csávázással került forgalomba. Új, innovatív fajtáik vetőmagja 100 százalékban baktérium csávázást is kapott. Az értékesítettt vetőmag mennyiség alapján a Marton Genetics több mint 17000 hektár kalászos vetést valósított meg, 3.751 liter MV Supary környezetkímélő, innovatív megoldás alkalmazásával.

Az élelmiszerellátás biztonságának fenntartásához az Agrárminisztériumnak alapvetően három területen kell segítenie az ágazati szereplőket: hogy jövedelmezően gazdálkodva, a természeti erőforrásokat fenntarthatóan használva hozzanak társadalmi hasznot, azaz állítsanak elő megfelelő mennyiségű, minőségű és árú élelmiszert – mondta a díjátadón Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára. Ezek a célokat egyformán fontosnak, de sokszor nehezen összeegyeztethetőnek nevezte. Éppen ezért fontos, hogy a termelőinknek a fenntarthatósági célok eléréshez a lehető legtöbb innováció álljon rendelkezésére, a lehető legkevesebb korlátozás mellett – tette hozzá.

A díjazott biológiai vetőmagcsávázószer épp ilyen megoldás, hiszen úgy védi a talajt és vizeket, hogy közben a termelés versenyképességét is szolgálja. Külön öröm, hogy

a díjazott agrár innováció abból a martonvásári, nagy múltú szellemi műhelyből került ki, ahol jó példáját láthatjuk annak, hogy a tudomány és a gyakorlat együttműködve értéket teremt

– mondta az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink