Csökken a fémzárolt kalászos gabona vetőmag felhasználása

A fémzárolt vetőmagok használatának fontosságára hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A forgalmi adatok, illetve a tapasztalatok alapján a fémzárolt kalászos gabona vetőmag felhasználásának csökkenésére számítanak a hazai vetőmagágazat szereplői, ugyanakkor ez komoly veszélyeket hordoz magában – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) által a kamara központjában március 6-án tartott vetőmagágazati egyeztetésen. A tanácskozáson a hazai vetőmagszektor meghatározó vállalatainak vezetői vettek részt.

A Brüsszel által felelőtlenül – korlátozás és vám nélkül – az unióra rászabadított hatalmas mennyiségű, ellenőrizetlen körülmények közt előállított ukrán gabona tönkre tette az uniós terménypiacokat. Ahogy számos más uniós ország gazdálkodói, a magyar gazdák is piaci problémákkal szembesültek, szembesülnek, jelentősen estek a felvásárlási árak az ukrán dömping miatt. Bár a magyar kormány – a brüsszeli döntéseknek ellenállva – nem engedi az importot Magyarországra, de fő célpiacaink (így például Olaszország) telítettek ukrán gabonával. Emiatt a magyar gazdák is likviditási problémákkal küzdenek.

Mindennek ellenére nem javasolt az, hogy a gazdák a vetőmag költségén spóroljanak. Ugyanis fémzárolt vetőmag használatával hatósági oldalról is nyomon követett, ismert és biztos eredetű, faj- és fajtaazonos, szennyező anyagoktól és gyommagoktól mentes, magas csírázási erélyű alapanyaggal alapozható meg a minőségi és megfelelő mennyiségű árutermesztés. A vetőmag ára pedig a teljes termelési költségnek csupán mintegy tizedét teszi ki. A visszafogott, esetenként engedély nélkül csávázott vetőmagok forgalomba hozása törvényellenes, mindemellett jelentős, előre nem látható problémákkal járhat.

A magyar vetőmag kiváló minőségű, külföldön is keresett. A hazai vetőmag-előállítás mennyisége évente 300 ezer tonna felett alakul. Hazánk regionális előállító és logisztikai központ is, az itthon előállított fémzárolt vetőmag több mint fele exportra kerül.

A NAK, a VSZT és a Gabonatermesztők Országos Szövetsége minden évben objektív fajtakísérleti eredményekkel is segíti a gazdálkodókat a számukra legmegfelelőbb vetőmag kiválasztásában: https://vszt.hu/posztregisztracios-fajtakiserletek/

A megbeszélésen a növényvédőszer-hatóanyagok érzelmi alapú, nem a racionalitásra épülő uniós szabályozása is szóba került. Az emiatti, a termelőknek különösen nagy nehézségeket okozó hatóanyag-kivonások káros hatásait a kamara egyebek közt kiskultúrás növényvédőszer-engedélyezést koordináló munkacsoportja révén is igyekszik enyhíteni.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink