Az ukrán-orosz háború miatt kétszámjegyű növekedés a búza árában

Forrás: Getty Images

Az ukrán-orosz háború hírére durva emelkedésbe kezdtek az árupiacokon a gabonaárak. A búza ára 330 euróra, a kukorica 303 euróra emelkedett. Az összes többi gabonafajta és az olajos magvak is emelkedőben vannak. Az Egyesült Államokban a búza és a szójabab ára új kilencéves csúcsot ért el szerdán.

Az ukrajnai háború aggodalomra ad okot a főbb importőrök körében a búzaellátás miatt, ahol Ukrajna a világ hetedik legnagyobb termelője és ötödik legnagyobb exportőre. Oroszország az első helyen áll a világon a búzaexport mennyiségét tekintve . „Az elmúlt napok geopolitikai eszkalációja jelentősen megnövelte a nyersanyagpiaci egyensúlytalanságok további kiszélesedésének kockázatát” – írták a JP Morgan nyersanyagelemzői. Hozzátették: tekintettel Oroszország jelentős befolyására ezekre a piacokra, hosszabb ideig megnövekedett geopolitikai feszültségek és magas kockázati felárak maradhatnak fenn minden árucikk esetében. A búza esetében a befektetők a szállítási késésektől vagy fennakadásoktól tartva alternatív beszerzési lehetőségeket keresnek – például Nyugat-Európából.

A chicagói határidős búza több mint 9 éves csúcsra, 9,3 dollár per bushelre emelkedett február utolsó hetében, mivel a Putyin elnök által bejelentett Ukrajna elleni orosz invázió a világ két legnagyobb termelője búzaellátási zavaraihoz vezetett. Gerascsenko ukrán belügyminiszter jelentése szerint orosz csapatok szálltak partra Odessza, az ukrán fekete-tengeri kikötőváros partjainál. Az ukrán hatóságok ugyanakkor arra kérték Törökországot, hogy zárja le a Fekete-tenger be- és kijáratát az orosz hajók számára, nehogy megtiltsák a Boszporusz és a Dardanellák vízi útjaira való belépést. Mivel Oroszország és Ukrajna a világ búzaexportjának nagyjából 30%-át adja, a térségben kialakult konfliktusok veszélyeztetik az amúgy is szűkös piacról származó létfontosságú ellátást. Máshol az észak-amerikai aszály akadályozta az amerikai és kanadai termelést.

A kukorica 33 hetes csúcsára, bushelenkénti több mint 700 dollárra nőtt az ellátási aggályok miatt az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség fokozódása közepette. A két ország a világ kukoricakereskedelmének egyötödét adja, és a térségben elhúzódó konfliktus megzavarhatja a gabonaexportot. Kijev már bezárta kikötőit, miután Oroszország teljes körű katonai inváziót indított. Eközben az USDA 302,2 milliós globális kukorica készletről számolt be, ami 0,9 millióval kevesebb a múlt havi becslésekhez képest. Míg a Fülöp-szigeteken a készletek növekedni fognak, Brazíliában és Paraguayban a forró és száraz körülmények befolyásolják a termés minőségét és mennyiségét.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink