Áremelkedés a kukorica- és a búzapiacon

Forrás: Getty Images
Az ukrán helyzet és a korábban előrejelzettnél gyengébb amerikai termés növelte a kukorica és a búza világpiaci árát.

Az amerikai termés csökkenése és az ukrán export körüli bizonytalanság miatt emelkedett a kukorica világpiaci ára szeptember második hete és október közepe között – idézte a Tallage adatait az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). Az emelkedés nem is volt alacsony mértékű: az USA-ban megtermelt kukorica decemberi exportára tonnánként 51 dollárral, 344 dollárra, a 2023. januári ár pedig 44 dollárral, 333 dollárra nőtt. A márciusi ár 325 dollár volt.

Az argentin termény a 2023. márciusi szállítási határidőre tonnánként 298 dollárért volt elérhető. A brazíliai kukorica decemberi és 2023. januári kikötői ára egyaránt 11 dollárral volt magasabb a megfigyelt időszakban (311 és 313 dollár). Ukrajnában 79 dollárral emelkedett a termény azonnali kikötői ára 288 dollárra. Bulgáriában és Romániában a kukorica azonnali kiviteli ára 5 dolláros emelkedéssel 320 dollár volt október 13-án. Ezzel egy időben Franciaországban 13 dollárral 345 dollárra nőtt a termény azonnali, 30 dollárral 354 dollárra emelkedett a decemberi exportára.

Magyarországon 132,5 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica november első hetében, ami

az egy évvel korábbit 49 százalékkal múlta felül.

A búza világpiaci ára szintén emelkedett a szeptember 9. és október 14. között, amihez az ukrajnai tengeri folyosó körüli aggodalmak, a vártnál kisebb amerikai termés és a szárazság miatt alacsonyabb argentínai terméspotenciál egyaránt hozzájárult. A Rouenba érkező malmi búza azonnali exportára 21 dollárral 355 dollár/tonnáig nőtt a jelzett időszakban.

Magyarországon az AKI adatai szerint átlagosan 135 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával november első hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 36 százalékkal haladta meg.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink