A növény, ami hatásos a Covid ellen és sokkal jelentősebb lesz a hazai termelése

Forrás: Fejér megyei hírportál
Kedvezők számára az utóbbi évek klimatikus változásai, hatásos a Covid-19 ellen, és a kereslete is egyre nő. A magyar sáfránytermesztés jövője biztató változást hozhat. Akár Közép-Európa legjelentősebb tényezője is lehetünk.

Hatalmas lehetőséget jelent a mezőgazdaságnak a sáfránytermesztés, hisz az arany árával vetekedő növény számára kifejezetten pozitívak a klímaváltozás során tapasztalt itthoni éghajlatmódosulások. Komoly növekedés várható a hazai termelésében. A sáfránytermesztés biztató jövőjéről a Magyarországi Sáfránytermesztők Szövetségének alapítója és elnöke nyilatkozott a Fejér megyei hírportálnak. Bár Magyarországon a gasztronómia kicsit lassabban fedezi fel a sáfrány adta lehetőségeket, és egyelőre a nemzetközi piacon nem számottevő, a szövetség elnöke szerint az elkövetkező időszakban Magyarország Közép-Európa legjelentősebb tényezője lesz.

A nemzetközi ranglista piacvezetői egyelőre az irániak, a világ termelésének 97 százalékával. Őket követi India, majd a görögök, akik az utóbbi időben komoly tudományos háttértámogatást adnak a spanyol La Mancha régió mintájára kialakított, vegyszermentes, csak kitűnő minőséget adó termelés számára. Ezt a példát követik Úrhidán is, ahol Horváth Lénárd őstermelő, és egyben a sáfránytermesztők szövetségének egyik alapítója, családjával saját parcellán gazdálkodik és kísérletezik a Szabadság-hegyen található sáfrány-ültetvényén. Az úrhidai abruzzói sáfrányok pedig felső kategóriások és vegyszermentesek. A nagyokkal ugyanis csak így lehet versenyezni.

A sáfrány kis mennyiségű termelése ellenére a növény minőségét tekintve Úrhida a nemzetközi élmezőnyben van. Egy budapesti iráni étterem-tulajdonos is innen vásárol.

Horváth Lénárd sáfrány termesztő, a Magyarországi Sáfránytermesztők Szövetségének elnöke
Fotó: Fejér megyei hírportál

Hazánkban jelenleg főként a gyógyászat és az egészségvédelem terén van komoly előrelépés a sáfrány használatában, de a Magyarországi Sáfránytermesztők Szövetségének az a célja, hogy a hazai sáfrány újra elfoglalja azt a méltó helyet, amelyet korábban betöltött. Hisz a sáfrány egyik legjelentősebb termőterülete Mátyás király idejében a Kárpát-medence volt.

Az irániak 12-15 százalékos keresletbővülést prognosztizáltak a következő 10 évre, de a sáfrány iránti igényt az athéni egyetemen igazoltak is fokozzák, miszerint

a Covid-megbetegedések és az ennek következtében létrejövő citokin vihar (súlyos, akár halálos kimenetelő immunválasz) kialakulását és kockázatát 90 százalékban csökkenti a sáfrány nagy dózisú fogyasztása.

Úrhidán jelenleg egy új szárítási eljárás kialakításán dolgoznak, ami még magasabb aromatikát és hatóanyagot ad, sőt szinte hamisíthatatlanná teszi a sáfrányt. Horváth Lénárd jövőre az eddiginél sokkal nagyobb volumenű telepítést tervez és tovább folytatja a tőszelekciót, hogy még inkább az úrhidai talajhoz alkalmazkodott növényeket kapjon, miközben nemzetközi termesztési konferenciát is szervez. Ezen felül, a termesztőszövetség elnöke tavaszra készül el sáfránykönyvével is, aminek kiadása után az új termelők robbanásszerű bekapcsolódására számíthatunk.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink