Somogyban öt éve nem volt ekkora szárazság

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Egyre nyomasztóbb gondot jelent az aszály a somogyi gazdálkodóknak. Van térség, ahol az utóbbi öt évben nem mértek olyan kevés csapadékot, mint most.

Januárban 12 milliméter eső volt, februárban 27 milliméter, márciusban szerdáig viszont egy csepp sem hullott, öt éve nem volt akkora szárazság, mint most – mondta Tóth Zoltán, a böhönyei Szabadság Zrt. tulajdonosa a Somony megyei hírportálnak. „Nálunk legalább 150 milliméter csapadék hiányzik a talajból. Tavaly ilyenkor sem volt túlságosan fényes a helyzet, de akkor mégis több nedvesség volt a talajban, mint pillanatnyilag” – tette hozzá.

Tóth Zoltán szerint a 185 hektárnyi repce szenved leginkább a csapadékhiánytól. Bár március elején időben kijuttatták a műtrágyát, ám mivel nem volt elég nedvesség a földeken, így kevésbé hatékony.

Az aszály mindenkit érint – mondta Udvaros Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei alelnöke. Azok is gondban vannak, akik őszi vetésű növénnyel foglalkoznak, s azokban a gazdaságokban is nehézségekkel küzdenek, ahol tavaszi növényeket termesztenek. Akkora a szárazság, hogy porfelhők kavarognak a gépek után, és sajnos a szél tovább szárítja a szántót.
Gergácz Zoltán, a Kányai Mezőgazdasági Zrt. igazgatóságának elnöke közölte: március 10-ig náluk 18,3 milliméter csapadék hullott, máskor havonta 55–60 milliméter volt az átlag. A ságvári Tricciana Zrt. csaknem 900 hektáron gazdálkodik, s a szárazság nekik is egyre komolyabb problémát jelent. Szente Mihály elnök azt mondta: januárban hat milliméter csapadék hullott, februárban öt alkalommal összesen kilenc millimétert mértek, márciusban viszont egy csepp sem esett.

Ráadásul az utóbbi hetekben gyakran volt erős szél, s ez szinte több nedvességet vont el a földből, mint amennyi a csapadékkal érkezett.

Lassulhat a növények fejlődése a szárazság miatt Tóth István kaposvári mezőgazdasági szakmérnök szerint. Kifejezetten csapadékszegény időszakban vagyunk, száraz volt a tél, akárcsak a kora tavasz – mondta. Számos helyen minimum 200–250 milliméter csapadék hiányzik a földekből, viszonyításként: megyénkben számos térségben már elfogadható, ha az éves átlag eléri a 600 millimétert. A szárazság miatt lassabban indulhat el a kalászosoknál a bokrosodás, a repcénél pedig többek közt a levélképződés.

Csiszár Ferenc, a somogyszili Szili-Kalász Kft. tulajdonos-ügyvezető igazgatója azt mondta: 700 hektárt művelnek, ebből 220 hektár őszi vetés. A növények hiába keltek ki, teleltek szépen és a méregdrága műtrágyát is megkapták, ha nincs csapadék, akkor a gazdák érdemben képtelenek változtatnia a helyzeten. Földjeiken vannak olyan növények, például a búza, az árpa, melyeknél a levélvégek már sárgulnak.

Egyelőre nem nagyon kötünk szerződést a terményre – mondta Csiszár Ferenc. Szerinte a hullámzó áron kívül kétséges az is, hogy miként alakul a terméshozam. Most úgy tűnik, hogy

egyes táblákon 5–10 százalékot is elérheti az átlagtermés-kiesés, de még sokat nyomhat a latban a májusi eső, egészen pontosan az, hogy lesz-e csapadék, s ha igen, akkor mennyi.

Jelen állás szerint benne van a pakliban, hogy az emelkedő költség miatt egyesek nagyjából csupán annyi bevételt érnek el, ami fedezi a kiadásokat.

Harsányi Miklós

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink