Nagyot nőtt a biotermékek forgalma Ausztriában a járvány idején

Ausztria továbbra is az uniós és a világ egyik vezető ország a biotermelésben. Magyarországi szemszögből különösnek tetszhet, hogy éppen a hagyományos szupermarketláncok a biotermékek legfontosabb értékesítői.

A koronavírus világjárvány kezdete óta, Ausztria amúgy is magas biotermék eladásai tovább és jelentősen nőttek. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) jelentése szerint ennek oka, hogy fogyasztók még inkább az étrendjükre és arra összpontosítottak, hogy mit tartanak egészségesnek és fenntarthatónak.

Ausztria továbbra is az uniós és a világ egyik vezető ország a biotermelésben. Magyarországi szemszögből különösnek tetszhet, hogy éppen a hagyományos szupermarketláncok a biotermékek legfontosabb értékesítői.

Tavaly az év első felében az Agrarmarkt Austria adatai szerint a friss termékek teljes kiskereskedelmi forgalmának több mint 11 százalékát tette ki a biotermékek aránya. Ugyanebben az időszakban a friss biotermékek értékesítése csaknem 17 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ausztria továbbra is az egyik vezető országok közé tartozik a biotermesztésben: 2020-ban a teljes mezőgazdasági terület mintegy 27 százaléka állt biogazdálkodás alatt és a gazdaságok 23 százaléka foglalkozott biotermesztéssel. Ausztriában az egyik legmagasabbak az egy főre jutó biotermékekre fordított kiadások is.

Már hagyománya van a „ökológiai” termelésnek

Az osztrák kormány először 1927-ben ismerte el az „ökológiai” termelési módot. A változó támogatási intézkedések miatt az 1990-es években számos gazdaság állt át a biotermelésre. A jelentés szerint 2010 és 2015 között kismértékű csökkenés volt tapasztalható a minősített ökológiai gazdaságok számában, de 2016 óta a biogazdaságok száma és a biotermesztésbe vont területek nagysága folyamatosan növekszik. 2020-ban a biogazdaságok száma elérte a 24 479-et, ami az összes osztrák gazdaság 22,7 százaléka. Ugyanebben az évben az osztrák biogazdálkodással művelt terület nagysága 680 000 hektár volt, vagyis a teljes mezőgazdasági terület 26,5 százalékát tette ki. 2020-ban az összes szántóterület mintegy 21 százalékát (több mint 241 000 hektárt) szánták biotermelésre. A legfontosabb biotermesztett növények az őszi lágybúza, a kukorica, az őszi tritikálé és a szója.

A takarmánytermelés szintén fontos ágazat a biogazdálkodásban. Az ökológiai bor- és gyümölcstermesztés a is növekedőben van. 2020-ban a szarvasmarhák mintegy 22 százalékát, beleértve a tejelő szarvasmarhákat is, ökológiai módszerekkel nevelték. A biosertés termelés 2020-ban az összes sertéstermelésnek mintegy 3 százalékát tette ki, míg a kecskék 54 százaléka, a juhok 30 százaléka és a baromfiüzemek 22 százaléka volt ökológiai.

Réspiacból jelentős piaci részesedés

Az osztrák biotermelés a nagy kereslet (azaz a fogyasztás) kielégítésére törekszik. A biotermékekre fordított, egy főre jutó kiadások Ausztriában az egyik legmagasabbak a világon. A bioélelmiszerek piaca az elmúlt évtized során réspiacból jelentős piaci részesedéssel rendelkező piaccá nőtte ki magát.

A biotermékek vásárlásának gyakorisága és az egy osztrák háztartásra jutó biovásárlások mennyisége állandóan emelkedik. A Covid-19 járvány kezdete óta az amúgy is magas osztrák bioélelmiszer eladások jelentősen növekedtek. A RollAMA 2021 első félévében több mint 11 százalékos bio részarányról számol be a teljes frissáru-kiskereskedelmi forgalmon belül. Ugyanebben az időszakban a friss biotermékek értékesítése csaknem 17 százalékkal nőtt. A bioeladások 2021-ben várhatóan ismét rekordmagasságot érnek el. Az osztrák piac vezető biotermékei közé tartoznak a kenyér és péksütemények, a friss tej és tejtermékek, tojás, burgonya, friss zöldség és friss gyümölcs.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink