Nagyméretű jégdarabokkal kísért szupercella pusztított Északkelet-Magyarországon

Forrás: FruitVeB
Nagy károkat okozott csütörtökön a Magyarország északkeleti része felett átvonuló szupercella, a jég különösen Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében pusztított: a Nyírségben tojás méretű jégdarabok hullottak. 

A csütörtök délután átvonuló erős szupercella, több helyen viharos széllel kísért jégesőt hozott – írja honlapján a FruitVeB. A legerősebb jégverést Nagyecsedről jelentették, ahol teniszlabda méretű jég pusztított, itt több lakóépület tetőszerkezetében is jelentős kár keletkezett, de nem úszta meg a komoly jégverést Mátészalka, Csengerújfalu, Győrtelek, Cégénydányád, Ura, Tyukod és Nyírcsaholy sem. Mátészalkán bőséges csapadékot is hozott a szupercella, az egyik városrészt elöntötte a víz, az autóknak több helyen vízen kellett átgázolniuk.

Ez a szupercella csütörtökön 14 óra körül képződött Szlovákiában, majd Magyarországon átvonulva Romániában folytatta a pusztítást.

Sajnos egyáltalán nem elszigetelt, ritka esetről van szó, a forró, instabil európai légtérben könnyen kialakulhatnak hasonló légköri jelenségek. Egy nappal korábban, szerdán Észak-Olaszországban, Treviso és Padova környékén is heves zivatarok pusztítottak akár 15 centiméter átmérőjű jégdarabokkal, amelyek rengeteg autót vertek szinte totálkárosra, a házak faláról pedig lekapták a vakolatot. Horvátországban ledőlő fa miatt halálos áldozata is volt a viharoknak, és Szlovéniában is erős széllel kísért felhőszakadás okozott károkat.

Mi az a szupercella, és hogyan alakul ki ez a jelenség?

A FruitVeB ismertette a szupercella kialakulásának hátterét is.

A gyakran jelentős károkért és halálesetekért felelős szupercellák olyan forgó feláramlást tartalmazó speciális zivatarok, amelyeket szignifikáns méretű, legalább 5 centiméter átmérőjű jég, szélvihar és olykor erősebb tornádó is kísérhet.

Élettartamuk jellemzően igen hosszú, mely egyes esetekben akár a 8 órát is meghaladhatja. Egy széles körben elfogadott kritérium a cella hosszú élettartama mellett a feláramláshoz kapcsolódó tartós és mély középszinti (majd a szupercella életciklusa előrehaladtával már alacsonyszinti is) ún. mezociklon jelenléte. A mezociklon egy átlagosan 3-8 kilométer széles, függőleges tengelyű örvény, mely mintegy 10 perc alatt tesz meg egy teljes fordulatot. Az örvénylő tulajdonság mellett a szupercellákat – többek között – az különbözteti meg a leggyakoribb multicellás zivataroktól, hogy bennük egyetlenegy folyamatosan áthelyeződő, hosszú életű feláramlás található – szemben a multicellás zivatarok „osztódó” feláramlási képével (ahol a cellák a kifutószél frontjukon az eredeti feláramlásuktól bizonyos távolságban gerjesztenek újabb feláramlásokat).

A szupercellák leggyakrabban akkor alakulnak ki, ha a légkörben rendelkezésre álló instabilitási energia jelentős vertikális szélnyírással párosul. A szélnyírás nem más, mint a szél sebességének és irányának változása a tér egy kitüntetett iránya mentén, jelen esetben a magasság szerint. Könnyen belátható, hogy a vertikális szélnyírás egyben egy horizontális tengelyű örvényességet is jelent, ugyanis az ilyen tulajdonságú levegőtömegbe helyezett virtuális részecskére a tetején illetve az alján eltérő erősségű és irányú szél hat, ami tulajdonképpen elnyírja a részecskét, így az forgásba kezd. A szupercellás zivatarok kialakulásánál ezeket a horizontális örvényeket „állítja fel” a zivatar feláramlása, és így vertikális tengelyű örvény alakul ki.

A felállítódás során egy örvénypár jön létre a feláramlás két oldalán: a jobb oldalon egy ciklonális (azaz az óramutató járásával ellentétesen forgó), a bal oldalon egy anticiklonális örvény (az óramutató járásával megegyező irányban forgó), amelyek ezt követően dinamikusan egy-egy feláramlást hoznak létre (a jobb és bal irányokat a szélnyírásvektor irányához képest kell érteni). Ennek köszönhető a radarképeken gyakran (olykor szabad szemmel is) megfigyelhető kettéválás jelensége, amely során az északi féltekén leggyakrabban a jobboldali, ciklonális örvénnyel rendelkező zivatartag marad életben, a baloldali cella pedig elhal (a déli féltekén pont fordítva játszódik le a folyamat, ott az anticiklonális örvényt tartalmazó szupercellák a gyakoribbak). A kettéválást követően legtöbbször az addig térbelileg elkülönült örvény és feláramlás fedésbe kerül, azaz létrejön a zivatar forgó feláramlása. A szupercellák további jellegzetessége a deviáns mozgás, azaz a cellák mozgása az átlagszélhez képest jelentősen eltérhet: a ciklonálisan örvénylő szupercellák jobbra, az anticiklonálisan örvénylők balra térnek ki, ami a radaros detektálásnál egy alapvető megkülönböztető jelleg a többi zivatarhoz képest.

A szupercellák igazi hazájának sokan az Egyesült Államokat tartják, de rengeteg szupercella alakul ki Európa területén is, sőt, Magyarországon is rendszeresen megjelennek, leginkább a nyári félévben. Bár kiterjedt statisztikák nem állnak rendelkezésre (csak egyes kitüntetett évek feldolgozásai), elmondható, hogy hazai előfordulásuk jellemzően körülbelül az évi több tucat és száz között mozog.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink