Minden milliméter csapadék számít a következő másfél hónapban

Fotó: Varga György / MTI
Bár meglehetősen csapadékhiányosan indult az idei év, a magyar zöldség- és gyümölcstermesztőknek egyelőre nem kell aggódniuk, május közepéig még érkezhet elegendő eső. A januári csapadékmennyiség alig az egyharmadát érte el az ekkor várhatónak, a március pedig 93 százalékkal volt szárazabb a sokévi átlagnál.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a március 28-at megelőző 90 napban az ország középső részén néhol csupán 14-15 millimétert értek el a csapadékösszegek, ami 80-90 milliméterrel kevesebb a szokásosnál. Ebből adódóan Magyarország területének körülbelül 90 százalékán volt enyhe vagy közepes vízhiány. Az elmúlt időszak száraz hónapjai után azonban március utolsó hétvégéjére egy mediterrán ciklonnak köszönhetően lehűlt a levegő és megérkezett a csapadék.

Azonban a hétvégén hullott csapadék mennyisége is elmarad attól a szinttől, amely kielégítő lenne. További csapadékra lenne szükség, még körülbelül 100-150 milliméter hiányzik a mezőgazdaságban – mondta Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) tanácsosa. Hétvégén mindössze 20-25 milliméter csapadék hullott az ország középső részén, ami kevesebb a szükséges mennyiségnél. Rövid távon ugyanakkor javíthat az őszi vetésű növények növekedésén, jót tehet a műtrágyák hasznosulásának is, és a magágykészítésben is szerepe lehet.

„Minden milliméter számít” – fogalmazott a MOSZ tanácsosa. Ahhoz, hogy a helyzet megnyugtató legyen, jelentős mennyiségű csapadéknak kellene esnie. A szakértő szerint azonban nem valószínűsíthető a helyzet javulása.

A tavaly decemberi vetési állapotjelentés az előző évinél rosszabb állapotokról számolt be.

Egyértelműen negatív hatással lesz a növényekre és a tavaszi munkálatokra, ha ilyen aszályos marad az idő – figyelmeztetett Csősz Tibor.

Bízik a csapadék érkezésében Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. A vegetáció még nem indult be, ezért pár hétig még rendben vannak a vetések az ország azon részein, ahol minimum 30 milliméter csapadék esett. Azonban amint a hőmérséklet emelkedik, a növények elkezdenek fejlődni, és nő a vízigényük.

A zöldségek és a gyümölcsök terméskiesése miatt még nem kell aggódni – mondta a VG-nek Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Mivel a szezon elején tartunk, az aszály vagy a fagy nem tudott még komoly károkat okozni. Az utóbbi napokban ugyan előfordult mínusz 1-2 fok, ez azonban csak a kajszi virágjában okozhatott valamennyi fagykárt

– tette hozzá. Véleménye szerint száraz talajjal léptünk volna a virágzás időszakába, ha a hét végi 20-30 milliméternyi csapadék nem esett volna. Ezzel egy-két hétre megoldódott a csapadékhiány.

Mindazonáltal a következő másfél hónapban 80-100 milliméter csapadék lenne szükséges ahhoz, hogy a zöldség- és gyümölcstermesztők hátradőlhessenek. Ennek a mennyiségnek pedig két-három részletben kellene megérkeznie. Apáti Ferenc szerint egyelőre még túl korai szárazságról beszélni, nincs nagy baj, május közepéig még jöhet elegendő eső.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink