Mezőgazdaság: kedvező a tél

Hajdú-Bihar – Igaz, az átlagos hőmérsékletnél mintegy két fokkal hidegebbet hozott január első fele, de az időjárás mentes volt a szélsőségektől és tartós hótakaró is kialakult Hajdú-Biharban. Az előrejelzések szerint időjárásunk csapadékos jellege megmarad, így egyelőre okkal bizakodhatunk talajaink optimális szintre töltődésében a vegetáció kezdetére – tájékoztatta a Naplót a Debreceni Egyetem, AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központja.

Hamisítatlan, havas téllel, hideg, de nem zord idővel köszöntött be a 2019-es tenyészév Kelet-Magyarországon.
Január első két hetének középhőmérséklete bő két fokkal maradt el az ilyenkor szokásostól. A Tiszántúl északi felében rendre hidegebb volt az országos átlagnál is: az időszakban gyakori északias-északnyugatias áramlási képre jellemző, hogy ez a térség kevésbé szeles, az enyhébb, óceáni levegő itt kevésbé fejti ki hatását, ugyanakkor az északkelet felől szivárgó kontinentális hideg légtömeg hatása domináns. Bár az év enyhe napokkal – plusz 3, plusz 5 fokos nappali hőmérsékletekkel és még fagymentes éjszakákkal – indult, de vízkeresztre már mindenütt a hideg légtömeg jutott uralomra. A napi csúcsértékek ekkortól szinte mindvégig fagypont alatt alakultak, éjszakánként pedig mínusz 5 és mínusz 10°C közötti lehűlés volt jellemző.

Zord idő nem alakult ki az elmúlt két hétben, a mérsékelten hideg napok optimális feltételeket biztosítottak a nyugalmi állapotban lévő növényeknek. Ismét bőségesen jutott a csapadékból a térségbe: területi átlagban 25 milliméter körüli mennyiség hullott 13 nap alatt, mely 5–10 milliméterrel meghaladja az időszak klímanormál összegét. A csapadék egyenletes térbeli és időbeli eloszlásban hullott, ráadásul ennek zöme ismét hó formájában, s tartós hótakaró is kialakult. Január 5-e tájékától a megye teljes területét hó borította, vastagsága eleinte 4–5 centiméter volt, majd 10–12-e táján elérte a 10–15 centimétert.
Tizennegyedikétől ismét enyhébb napok köszöntöttek be, a hótakaró fogyatkozása mellett a csapadék átmenetileg ismét folyékony halmazállapotra váltott. Talajaink feltöltődése a fagyott felszín és a fokozatos olvadás miatt lassú volt, de épp ez jelentett védelmet a belvízfoltok megjelenésétől. A tömör, néhol jeges hóból csak fokozatosan jutott a nedvesség a felszíni 20–25 centiméteres rétegben amúgy is csaknem telített talajokba. Az 1 méter mélységű szelvény vízdeficitje így is jó ütemben csökkent, jelenleg mindenütt 80–100 milliméter alatti, egyes térségekben már az 50 millimétert sem éri el.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink