Mesterséges intelligenciát fejlesztettek gyümölcsszedésre – csak az éretthez nyúl hozzá!

  • Világszerte hiány van a szezonális gyümölcsszedőkből, mely helyzeten tovább ront a COVID-19 járvány miatti utazási korlátozások
  • Egyes gazdálkodók ennek következtében az érett gyümölcsöt kénytelenek rothadni hagyni.
  • Az mesterséges intelligenciával kifejlesztett drónok felismerik a legérettebb gyümölcsöt, és önállóan szedhetik le.
  • A készítők szerint a robotok pénzt takarítanak meg és csökkentik az élelmiszer-pazarlást.

Egyre nehezebb gyümölcsszedőket találni az egész világon. A COVID-19 járvány miatti utazási korlátozások megakadályozták, hogy az idénymunkások átlépjék a határokat, ezért egyes gazdálkodók mesterséges intelligencia drónokhoz folyamodnak terményeik leszedéséhez.

A termelők már a járvány előtt is egyre nehezebben tudtak embereket toborozni a szedésre. 2019 júliusában az American Farm Bureau Federation (AFBF) folyamatos munkaerőhiányra figyelmeztetett. A helyzet egyébként Magyarországon sem rózsásabb.

Tavaly, mivel utazási korlátozások léptek életbe szerte a világon, a kormányok Európa-szerte felkérték azokat, akik a járvány miatt elvesztették állásukat, hogy segítsenek a betakarításban . Spanyolország és Olaszország még azt is felajánlotta, hogy engedélyezi az illegális migránsoknak, hogy válogatóként dolgozzanak.

Most egy izraeli cég, a Tevel Aerobotics Technologies kifejlesztett egy repülő autonóm robotot (FAR), amely mesterséges intelligenciát (AI) használ a gyümölcs azonosítására és szedésére. A robot a nap 24 órájában tud dolgozni, és csak érett gyümölcsöt szed le.

A Kubota 20 millió dollárt fektetett az izraeli start-up, a Tevel szüretelő drónjainak kifejlesztésére.

Az újítás közvetlen válasz volt a munkaerőhiányra. „Soha nincs elég kéz ahhoz, hogy a megfelelő időben és megfelelő áron szedje le a gyümölcsöt. A gyümölcsöt a gyümölcsösben hagyják rothadni, vagy csúcsértékének töredékén adják el, miközben a gazdálkodók évente dollármilliárdokat veszítenek” – közölte a társaság a www.weforum.org tudósítása szerint.

A FAR robot mesterséges intelligencia észlelési algoritmusokat használ a gyümölcsfák azonosítására és látási algoritmusok segítségével megtalálja a gyümölcsöt a lombozat között, és osztályozza annak méretét és érettségét. A robot ezután kidolgozza a legjobb módot a gyümölcs megközelítésére, és stabilan maradva lebeg, miközben a szedőkarja megragadja a gyümölcsöt.

A drónok képesek a gyümölcsösök betakarítására anélkül, hogy egymás útjába állnának, mivel egyetlen autonóm digitális agyat helyeztek el egy földi egységben, amely összehangolja a drónok mozgását.

Olyan munkát végeznek, amelyre kevesen vágynak

Évente több mint 800 millió tonna gyümölcsöt állítanak elő világszerte. „Nagyszámú megbízható szedőre van szükségünk, és bért, vízumot, lakhatást, élelmiszert, egészségügyi ellátást és szállítást kell fizetnünk” – mondta John White, a Marom Orchards vezérigazgatója , az egyik első olyan gyümölcsfarm, amely az új repülő robotszedőt alkalmazta. .

„A költségek folyamatosan emelkedtek. Ez kemény és szezonális munka, miközben más tevékenységek esetében a cégek magasabb béreket tudnak fizetni. A fiatalok világszerte felhagynak a mezőgazdasági munkával, és magasabb fizetésű, teljes munkaidős városi állásokat keresnek” – tette hozzá.

A Tevel ragaszkodik ahhoz, hogy robotjait az emberi gyümölcsszedők kiegészítésére tervezték, nem pedig helyettesítésére . A cég azt állítja, hogy 2050-re ötmillió szedő fog hiányozni a piacról és állítása szerint drónjai biztosítják, hogy a gyümölcsöket leszedhessék a jövőben is.

A Világgazdasági Fórum tavalyi, Data-Driven Food Systems for Crisis Resiliency című jelentése szerint a mezőgazdaság fenntarthatóbbá tételéhez a COVID-19 után fejlett technológiát kell használni és egy „innovációs ökoszisztéma” kialakítására szólított fel az új fejlesztések előmozdítása érdekében.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink