Megkezdődött a Gazdálkodók Világszervezetének budapesti közgyűlése

Az esemény második napján a küldöttek megválasztották a WFO új elnökét, alelnökét és ügyvezető elnökségi tagjait.

A Gazdálkodók Világszervezetének (World Farmers’ Organisation – WFO, a világ legnagyobb független agrárszervezete) idén Budapsten tartja közgyűlését a NAK meghívására. Az összes lakott kontinensről érkezett képviselők a női és fiatal vállalkozók helyzetével foglalkozó tematikus üléssel kezdték meg a rendezvényt. Ezt követően a világ minden tájáról érkezett küldöttek a mezőgazdaság jövőjének innovatív, inspiráló üzleti és technológiai megoldásaival is megismerkedhettek – közölte a Nemzeti Agrárgazddasági Kamara.

Bár a nők nélkülözhetetlen szerepet játszanak a mezőgazdaságban a világ minden részén, nehezebben férnek az erőforrásokhoz, mint férfi társaik. Hasonló cipőben járnak a fiatal agrárszereplők is. Ezen a helyzeten próbál a WFO változtatni a maga eszközeivel, felvállalva a közvetítő szerepet a kormányzatok, magán- és közintézmények, valamint a pénzügyi szereplők, illetve az ENSZ-hez hasonló nemzetközi szervezetek között.

Fotó: NAK

A délutáni ülésen a gazdasági, társadalmi és környezeti szempontból egyaránt fenntartható agrárgazdasághoz elengedhetetlen információtechnológiai megoldásokról tájékozódhattak a megjelentek. Ezek óriási szerepet játszhatnak a földműveléssel összefonódott vidéki élet fenntarthatóságához szükséges digitális átalakulásában úgy, hogy annak előnyeiből a legkisebb termelők is profitálhassanak.

A közgyűlés nyitó ceremóniáján a vendéglátó Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs is köszöntötte a megjelenteket. Mint fogalmazott: „Megtiszteltetés számunkra, hogy a WFO idei közgyűlését a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) rendezhette. A 21. század nagy kihívásai – a népességnövekedéstől a klímaváltozáson át a járványokig – mind arra ébresztik rá az embereket, hogy a biztonságos élethez elegendő mennyiségű és minőségű élelmiszerre van szükség. Mindannyiunk érdeke, hogy határokon átívelő, erős szövetséget építsünk, amely képes megbirkózni ezekkel a nehézségekkel, és minden olyan esetben hallatni tudja a hangját, amikor a mezőgazdaság szempontjából fontos kérdésekben döntenek.”

Az esemény második napján a küldöttek megválasztották a WFO új elnökét, alelnökét és ügyvezető elnökségi tagjait.