Március végéig van még idő a nitrát-adatszolgáltatás teljesítésére

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Hírportál
Minden állattartónak és minden nitrátérzékeny területen mezőgazdasági tevékenységet folytató gazdának előírja a jogszabály az adatszolgáltatást a trágyázásról és a trágya keletkezéséről. Az adatokat elektronikusan kell bemutatni a talajvédelmi hatóságnak.

Az úgynevezett nitrát-adatszolgáltatást március 31-ig van idejük teljesíteni a mezőgazdászoknak. A jogszabályi kötelezettség a nitrátérzékeny területeken mezőgazdasági tevékenységet folytatókra, valamint kivétel nélkül minden állattartóra vonatkozik, akik a háztartási igényeinél több állatot tartanak – számolt be a Bács-Kiskun Megyei Hírportál.

A magánszemély háztartási igényét meghaladó állatlétszám: vegyes állattartásban ingatlanonként 5 számosállatnál, baromfi esetében 3 számosállatnál többet tartanak.

Átszámítások: 2 évesnél idősebb bika, tehén és más szarvasmarhafélék, hat hónapnál idősebb lófélék 1 számosállatot képeznek. Például: juhászatban 6 juh ér fel egy tehénnel. Tojótyúkból 70 ér fel 1 számosállattal, az 50 kilón felüli tenyészkocákból pedig már kettő tesz ki egy tehenet

A gazdálkodók számára a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a trágyázásról, a trágya keletkezéséről folyamatos nyilvántartást kell vezetni a gazdálkodási naplóban, amit elektronikusan kell a talajvédelmi hatóságnak kell bemutatni. Akkor is el kell készíteni a jelentést, ha nem volt trágyázás.

Műtrágyázás esetén külön rendelet tér ki a szabályokra; 5 évnél nem régebbi talajvizsgálatra alapozva, a növények igényének és a talaj ellátottságának megfelelően meghatározott hatóanyagok juttathatók ki. Nem szükséges azonban a talajvizsgálat, ha csak szerves trágyát használ a gazdálkodó. Ebben az esetben ugyanakkor évente nem haladhatja meg a hektáronkénti 170 kilót a kijuttatott összes nitrogén-hatóanyag.

A 2020. október 22-től hatályos nitrátrendelet szerint a a többletnitrogénhatóanyag-kijuttatás az ország egész területén alkalmazható a pentozánhatás kivédésére. Ez az érték nem számít bele sem az adott évi, sem a következő évi növény tápanyagigényébe.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink