Környezetbarát és tartós gyümölcsös ládák a mezőgazdaságban

Az agráriumban megtermelt árucikkek szállítmányozása igazi kihívás a logisztikai cégeknek. A gyümölcsöket és zöldségeket úgy kell eljuttatni a szupermarketek polcaira és a feldolgozóüzemekbe, hogy frissességük megmaradjon. A disztribúció során ezért speciális gyümölcsös ládákat és raklapokat alkalmaznak. A silány minőségű műanyag szállítóeszközök azonban gyorsan elhasználódnak, így jelentős terhet rónak a környezetre. Cikkünkben bemutatjuk, miként lehet ergonomikus és egyben zöld utakra terelni a logisztikát az agrárszektorban.

Miért fontos a műanyaghulladéktól mentes tárolás?

A logisztikában használt műanyag szállítóeszközöknek és csomagolásfajtáknak nagyobb az ökológiai lábnyoma, mint azt elsőre gondolnánk. Évente több százezer tonna hulladék keletkezik csak a mezőgazdasági termékek disztribúciója során, az egyszer használatos plasztikládák és fóliák pedig hozzájárulnak olyan globális környezetszennyezési jelenségekhez is, mint a Nagy Csendes-óceáni szemétsziget növekedése és a vízi élővilág pusztulása. A műanyag előállítás teljes megszüntetése jelenleg elképzelhetetlen és mivel a lebomlási ideje igen hosszadalmas, ezért a problémát csak alternatív módon lehet megoldani.
A számos zero waste szállítmányozásra törekvő elképzelés egyik gyakorlati megvalósítója a holland székhelyű Schoeller Allibert cég. A vállalat már közel 50 éve fejleszti, valamint tökéletesíti visszaforgó csomagolástípusait, melyekkel nullára redukálható a szállítmányozás során termelődött műanyaghulladék mennyisége.

Az optimalizált termelés mellett egyedül az újrahasznosítás jelenti a megoldást a műanyag vészhelyzetre (freepik.com)

A Schoeller módszerei a hulladéktermelés megállítására

• Robotizált gyártás: a fenntartható disztribúció érdekében a Schoeller már a logisztikai tároló konténerek előállítása során is odafigyel, hogy minél több erőforrást tudjanak megtakarítani. Az AutoStore-nak nevezett rendszerrel nemcsak a humán erőforrás befektetéssel, de a világítással, fűtéssel, légkondicionálással és a térrel is tudnak spórolni.
• Körkörös gazdasági modell népszerűsítése: a műanyag termékek gyártása során arra is gondolni kell, hogy a mezőgazdaságba, élelmiszeriparba vagy épp a kereskedésekbe szánt ládák, dobozok egy idő után elhasználódnak. Ha nem gondoskodunk az újrahasznosításukról, akkor sajnos hozzájárulunk az emberiség által termelt műanyaghulladék mennyiségének növekedéséhez. A Schoeller több európai gyártóközpontjában is jelentős újrahasznosítási tevékenység zajlik. A cég hitvallása, hogy az egyszeri fogyasztásra gyártott IBC tartályok, egymásba rakodható ládák egyszerre pazarlók és ugyanakkor környezetszennyezők is, ezért tartós, időtálló termékeket kell gyártani, majd lehetővé tenni, hogy az ügyfelek visszaszállíthassák a már használhatatlan tárolókat újrahasznosítás céljából.

A visszaforgó csomagolási rendszer működése (forrás: flickr.com)

Innovatív almás láda és M30-as rekesz

A Schoeller logisztikai eszközei a mezőgazdaságban a gyorsan amortizálódó, kevésbé hatékony fa illetve silány műanyagból készült rekeszeket, gyümölcsös ládákat és raklapokat helyettesítik. A hagyományos csomagolástípusok nagy önsúllyal rendelkeznek, ráadásul a fa magába szívja a vizet, amitől néhány használat után tönkre is mennek. Az olcsó műanyagkonténerek könnyen eltörnek, hiszen nem képesek a bennük tárolt rakomány súlyának megtartására.
A Schoeller innovatív mezőgazdasági tárolók kis önsúllyal rendelkeznek, mégis strapabírók a kiváló anyaghasználatnak köszönhetően. Megóvják még a sérülékeny gyümölcsöket és zöldségeket is a roncsolódástól. A fogantyúik és a fedelük pedig nem törik le a rendszeres használattól sem. Az ergonomikus kialakítás kedvez a minőségmegóvás mellett a frissen tartásnak is: a jól szellőző ládákban még a hosszú, több napig tartó utakon sem indulnak rothadásnak a nyers agrárcikkek.

A mezőgazdaságban népszerű M30-as rekesz újrahasznosított, ergonomikus változata a Schoellernél

 

Nem utolsó sorban pedig a kisgazdáknak és a nagy mezőgazdasági áruterjesztőknek is fontos szempont a költséghatékonyság. Ha nem kell újra és újra beszerezni a szállítmányozáshoz és raktározáshoz szükséges tárolókat, akkor a figyelmet a vállalkozás fejlesztésre lehet összpontosítani. A drágább, de tartósabb eszközök beruházási költsége néhány éven belül megtérül, ráadásul az egyszer használatos csomagolóanyagokat is könnyedén ki lehet váltani a tartós megoldásokkal.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink