Kiadta az AM, melyek a gabonapiaci szerződések teljesítésére vonatkozó szabályok terméskiesés esetén

Az aszály sok esetben ellehetetleníti a termeltetési szerődések teljesítését. Az Agrárminisztérium a kötelezettségek alóli teljes vagy részleges mentesülés szabályaira hívja fel a figyelmet.

Magyarországot történelmi léptékű aszály sújtja. A magyar gazdálkodókat több korábban megalkotott törvényi szabályozás segíti az ilyen helyzetben, az Agrárminisztérium ezek közül most felhívja a gazdálkodók figyelmét a gabonapiaci szerződésekben vállalt kötelezettségek alóli teljes vagy részleges mentesülés szabályaira aszály miatti terménycsökkenés esetére – írja közleményében a tárca. Mint emlékezetes, az Agrokép korábban részletezte ezeket.

Amennyiben a gazdálkodói szerződésekben rögzített területeken

a gazdálkodón kívül eső okból nem termett meg a várt terménymennyiség és ezt a tényt még a betakarítás előtt jelzi, illetve amennyiben aszálykárról van hatósági igazolása, az jelenthet teljes vagy részleges mentesülést a vállalt kötelezettségek alól.

Ezt a kérdéskört a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló 2015. évi XCVII. törvény részletesen szabályozza.

Ennek alapján mentesül a szerződésben rögzített mennyiségű mezőgazdasági termény értékesítésének kötelezettsége alól a termelő, ha a szerződésben rögzített mennyiségű mezőgazdasági termény a termelő ellenőrzési körén kívül eső ok miatt nem termett meg, és amelyről a másik szerződő felet még a termény betakarítása előtt értesítette. Valamint, ha a termelő az ellenőrzési körén kívül eső mezőgazdasági káresemény bekövetkezését a kormányhivatal, mint agrárkár-megállapító szervhez történt bejelentés alapján kiállított hatósági döntéssel igazolta. Amennyiben a szerződő felek megállapodásban rögzítették, hogy a mezőgazdasági termelő a kieső terménymennyiséget az általa használt más mezőgazdasági földterületen termelt mezőgazdasági terménnyel pótolja, abban az esetben a mezőgazdasági termelő akkor mentesül a szerződésben rögzített mezőgazdasági termény értékesítésének kötelezettsége alól, ha az ellenőrzési körén kívül eső okot az általa használt összes földterület vonatkozásában bejelentette és igazolta.

Jelenleg szerencsére nincs tudomásunk ilyen vitákról, de mégis fontosnak tartjuk arra felhívni a figyelmet, hogy a piaci szereplők közötti esetleges jogvita gyors és hatékony rendezésére megkeresése javasolható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Etikai Bizottsága az orszagosetikaibizottsag@nak.hu elektronikus elérhetőségen – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink