Sikeres a zöldség-gyümölcs feldolgozóknak szóló tudásátadó program

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága október végén rendezte meg a „Tanuljunk együtt! – zöldség- és gyümölcsfeldolgozás” témájú szakmai napját összesen 19 tag részvételével.

A kamara tudásátadó tevékenysége révén a tagjaink rendelkezésére bocsátjuk azt a tudásszintet, amely termelésük hozzáadott értékének növekedését és előállítási technológiájuk jelenlegi szintjéhez képest javulást eredményezhet. Ennek megfelelően a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának Konzervtechnológiai Tanszékén megrendezett program első napján bemutatásra kerültek a vonatkozó jogszabályok, előírások, élelmiszerbiztonsági és higiéniai követelmények. A résztvevők megismerhették az alapanyagokra vonatkozó előírásokat, a tartósítás és csomagolás alapjait, a használható adalékanyagokat. A címkézési előírások mellett megismerkedhettek a legújabb innovációs eljárásokkal és trendekkel. A második napon bontott csoportokban zajlott a gyakorlati program. A gyümölcsfeldolgozás során a lekvár- és befőttfélék, a levek, a szörpök és az aszalt termékek, a zöldségfeldolgozással kapcsolatban főként a zöldségkrémek előállítását, a savanyítást, a zöldséglevek és -chipsek készítését mutatták be.
A gyakorló termékkészítők számára is hoztak újdonságot az elméleti és gyakorlati bemutatók, ugyanis így átláthatták a teljes folyamatot, a helyes eljárások szükségességét, valamint az oktatók felhívták a figyelmet a kockázatos munkaműveletekre, és potenciális hibaforrásokra.
A programra jelentkezők száma és a résztvevők visszajelzései is azt mutatják, hogy élelmiszeripari előállítók igénylik az ilyen és ehhez hasonló gyakorlatorientált programokat.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink