Őszi gyümölcsmustra – Függ-e az ár a minőségtől?

2020 szeptember 21. – Tíz-húsz, de sok esetben inkább harminc százalékkal drágábbak idén a gyümölcsök, mint tavaly. A legtöbb fajtát megviselték a tavaszi fagyok, és a termelők veszteségét az áremelés sem tudja teljesen kárpótolni.

Ha a gyümölcsök árat emelik, csökken az egyébként sem túl nagy kereslet. Antal Zoltán, a Zöldforrás Zöldség- és Gyümölcskereskedés vezetője megkeresésünkre elmondta: befőzési célra vagy pálinkának való gyümölcsöt alig vettek a vevők idén, hiszen a sárgabarack és az eper ára is csaknem a duplája volt a tavalyinak. Hozzátette: a szezon gyümölcsei közül az alma még nem az igazi, ára átlagosan 600 és 1000 forint között mozog, ennél csak akciósan lehet olcsóbban hozzájutni. Az őszibarack szezonja már jó ideje tart, de 1000 forint alá idén nem nagyon sikerült levinni az árát. Átlagosan 1200 forintba kerül, a fajták között ugyanakkor nagy az eltérés, attól függően, hogy milyen méretűek. Egy lédús, nagy őszibarack súlya elérheti a 40 dekagrammot, így a minőségért (és a mennyiségért) egyaránt sokat kell fizetni.

Szerencsés, aki a kertjében a saját fájáról szüretelhet Fotó: Dreamstime

Közepes-jó minőségű lett a szilva és a dinnye is, bár előbbit annak ellenére, hogy finom, egészséges és hazai, nem mindenki szereti. A dinnyét sokkal inkább, és idén nyáron kifejezetten jóízű, lédús fajtákat lehetett kóstolni.
Még nagyon az elején tart, ezért nem lehet tudni, hogy a körte és a szőlő szezonja hogy alakul. A csemegeszőlő is finom, édes, nem rohad, a borral és a szőlővel tehát talán nem lesz gond idén, bár a hozzáértők azt mondják. Mindkét gyümölcs kilogrammja 600-800 forintba kerül, nagy eltérés ezen a téren nincs a kiskereskedések és a szupermarketek árai között. Az ár persze nem minden, számít a méret és a minőség is, sőt, az igazán jó minőségű hazai gyümölcs nagy kincs, kereskedőnek és vevőnek sem mindig sikerül hozzájutni. Szerencsés helyzetben van az, aki a kertjében a saját fájáról szüretelhet.
(Szauder Rita, MW)

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink