Negyedével lett több lengyel alma, mint tavaly

Fotó: Mártonfai Dénes / Tolnai Népújság
Jelentősen megemelte a lengyel almatermésre vonatkozó előrejelzését az Alma és Körte Világszövetség (WAPA World Apple and Pear Association).

Legutóbbi, decemberi ülésén frissítette az északi félteke alma- és körtetermésére vonatkozó prognózisának számait a WAPA – közléte honpapján a FruitVeB. A hazai szaskmaközi szervezet szerint a legtöbb kiigazítás nem igazán jelentős, két országnál viszont jelentősen megváltoztak az előrejelzésben szereplő adatok.

Abszolút értékben legnagyobb változás a lengyel almatermést érinti:

a korábbi 4,17 millió tonnás augusztusi előrejelzést WAPA 130 ezer tonnával, 4,3 millió tonnára emelte,

ami 26 százalékkal jelent nagyobb termést a 2020-as évhez képest.

A legnagyobb relatív változás Belgiumot érinti, ahol a nyáron a vártnál lényegesen nagyobb volt az almatermés, olyannyira, hogy 25 százalékkal változtatták meg a prognózis számait: 48 ezer tonnával, 240 ezer tonnára emelték a becsült mennyiséget. Kis mértékben, ötezer tonnával, vagyis 4 százalékkal növelték még Ausztria idei termésmennyiségét is.

Több kisebb módosítás is történt az augusztusi előrejelzéshez képest: Olaszország és Franciaország 1 százalékkal kevesebb termés szüretelhetett, ami 23 ezer, illetve 12 ezer tonnás csökkenés, míg Hollandiában 2 százalékkal, ötezer tonnával vette vissza az idei termésre vonatkozó becslést a WAPA.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink