Heves megyében is rosszabb az almatermés

Fotó: Kovács Péter / Hajdú-Bihari Napló
Csak közepes mennyiségű, ugyanakkor meglehetősen változó minőségű az idei almatermés hazánkban, így Heves megyében is.

Több gonddal is küzd napjainkban az agrárium ezen szektora, egyebek között a munkaerőhiánnyal, továbbá az európai konkurenciával, illetve a bürokráciával is. Ezt állítják a Heol.hu által megszólaltatott gazdák.

Székely Zoltán gyöngyösi gyümölcsöse a Mátra déli nyúlványán, a várostól délre két kilométerre található. A ma már negyvenhektáros ültetvény telepítését a család még 1997-ben kezdte el. A gazdálkodó elmondta, ez a térség mind talajtani, mind pedig klimatikus szempontból kiválóan alkalmas a gyümölcstermesztésre. Most arról érdeklődtünk, milyennek látja az idei szezont.

– Sajnos, közepes mennyiségben szüreteltünk, a gyümölcs minősége pedig igen változó. Ez attól függ, hogy öntözött vagy öntözetlen területről beszélünk-e. Az előbbin értelemszerűen jobb az alma minősége, az utóbbin viszont silány – fogalmazott Székely Zoltán.

A tavalyi terméshez képest az ez évi gyengébb, bár jégkár nem érte az ültetvényeket, de rettenetes nagy aszály jellemezte a nyarat, főleg a vegetációs időszakot. Mint a gazda tudatta, három-négy havi csapadékmennyiség hiányzik.

– Ez akár a jövő esztendőre is kihatással lehet – tette hozzá –, hiszen valószínűsíthetően lesznek olyan fák, amelyek ugyan ezt a nyarat átvészelték, a következőt viszont már nem fogják, elhalnak.

A felvásárlói árakról is említést tett. Kifejtette, hogy azok tíz esztendeje nem változtak, különösen veszteséges mindez a léalmát tekintve, amely pedig komoly szegmense a piacnak.

– Ezeket, ha megértek, lerázzuk, összeszedjük, s egy-egy felvásárló ­telephelyére szállítjuk. Ez persze mind költség, s végül az alma kilójáért mindössze 25–28 forintot kapunk. A termelő kiszolgáltatottsága mindeközben nőttön nő, de ez nem aránylik a felvásárlói árakkal – taglalta a termelő.

Mindemellett gondot jelent a külföldi konkurencia jelenléte is. Tapasztalata szerint, ha most belépünk egy-egy boltba, többségében lengyel, tavaly leszedett almát tudunk megvenni.

Fotó: Mártonfai Dénes / Tolnai Népújság

– Az elmúlt esztendőben leszedett gyümölcsöt speciális módon tárolják – részletezte. – Oxigénhiányos közegben helyezik el, ahol az alma biológiai fejlődése gyakorlatilag leáll. Persze, amikor a polcokra kerül, gyorsan romlani kezd, egy-két nap múlva bebarnul a belseje.

Ahogy szinte mindenütt, náluk is a munkaerőhiány gondot jelent. Továbbá főként azoknál, akik nagy területen termesztenek gyümölcsöt. Székely Zoltán elmondta, általában a betakarítás rendkívül problémás, hiszen olyan ipari beruházások nyíltak meg az utóbbi években, amelyek elszívják a munkaerőt.

– A kertészeti ágazat, kis túlzással mondható, hogy a végnapjait éli az előbb felsorolt tényezők miatt – húzta alá.

Végezetül egy fontos problémára hívta fel a figyelmet Székely Zoltán. Mint közölte, ugyan megvannak a pályázati lehetőségek a gazdák előtt, de a bürokrácia miatt nehezen születnek meg a tervezetek. Pályázatírókat kell alkalmazniuk, ami többletköltséggel jár, s ha meg is nyerik az igényelt összeget, elég hosszú ideig tart, mire hozzájutnak. Úgy véli, ez az egyik oka annak, hogy sokan felhagynak a gyümölcstermesztéssel.

– Sokkal többet érdemelne a magyar gyümölcstermesztés, mint amennyit kap, akár a vásárlói, akár a bürokratikus oldalról beszélünk – összegzett Székely Zoltán gazdálkodó.

Forrás: heol.hu
Szerző: Molnár Helga

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink