Heves megyében is rosszabb az almatermés

Csak közepes mennyiségű, ugyanakkor meglehetősen változó minőségű az idei almatermés hazánkban, így Heves megyében is.

Több gonddal is küzd napjainkban az agrárium ezen szektora, egyebek között a munkaerőhiánnyal, továbbá az európai konkurenciával, illetve a bürokráciával is. Ezt állítják a Heol.hu által megszólaltatott gazdák.

Székely Zoltán gyöngyösi gyümölcsöse a Mátra déli nyúlványán, a várostól délre két kilométerre található. A ma már negyvenhektáros ültetvény telepítését a család még 1997-ben kezdte el. A gazdálkodó elmondta, ez a térség mind talajtani, mind pedig klimatikus szempontból kiválóan alkalmas a gyümölcstermesztésre. Most arról érdeklődtünk, milyennek látja az idei szezont.

– Sajnos, közepes mennyiségben szüreteltünk, a gyümölcs minősége pedig igen változó. Ez attól függ, hogy öntözött vagy öntözetlen területről beszélünk-e. Az előbbin értelemszerűen jobb az alma minősége, az utóbbin viszont silány – fogalmazott Székely Zoltán.

A tavalyi terméshez képest az ez évi gyengébb, bár jégkár nem érte az ültetvényeket, de rettenetes nagy aszály jellemezte a nyarat, főleg a vegetációs időszakot. Mint a gazda tudatta, három-négy havi csapadékmennyiség hiányzik.

– Ez akár a jövő esztendőre is kihatással lehet – tette hozzá –, hiszen valószínűsíthetően lesznek olyan fák, amelyek ugyan ezt a nyarat átvészelték, a következőt viszont már nem fogják, elhalnak.

A felvásárlói árakról is említést tett. Kifejtette, hogy azok tíz esztendeje nem változtak, különösen veszteséges mindez a léalmát tekintve, amely pedig komoly szegmense a piacnak.

– Ezeket, ha megértek, lerázzuk, összeszedjük, s egy-egy felvásárló ­telephelyére szállítjuk. Ez persze mind költség, s végül az alma kilójáért mindössze 25–28 forintot kapunk. A termelő kiszolgáltatottsága mindeközben nőttön nő, de ez nem aránylik a felvásárlói árakkal – taglalta a termelő.

Mindemellett gondot jelent a külföldi konkurencia jelenléte is. Tapasztalata szerint, ha most belépünk egy-egy boltba, többségében lengyel, tavaly leszedett almát tudunk megvenni.

Fotó: Mártonfai Dénes / Tolnai Népújság

– Az elmúlt esztendőben leszedett gyümölcsöt speciális módon tárolják – részletezte. – Oxigénhiányos közegben helyezik el, ahol az alma biológiai fejlődése gyakorlatilag leáll. Persze, amikor a polcokra kerül, gyorsan romlani kezd, egy-két nap múlva bebarnul a belseje.

Ahogy szinte mindenütt, náluk is a munkaerőhiány gondot jelent. Továbbá főként azoknál, akik nagy területen termesztenek gyümölcsöt. Székely Zoltán elmondta, általában a betakarítás rendkívül problémás, hiszen olyan ipari beruházások nyíltak meg az utóbbi években, amelyek elszívják a munkaerőt.

– A kertészeti ágazat, kis túlzással mondható, hogy a végnapjait éli az előbb felsorolt tényezők miatt – húzta alá.

Végezetül egy fontos problémára hívta fel a figyelmet Székely Zoltán. Mint közölte, ugyan megvannak a pályázati lehetőségek a gazdák előtt, de a bürokrácia miatt nehezen születnek meg a tervezetek. Pályázatírókat kell alkalmazniuk, ami többletköltséggel jár, s ha meg is nyerik az igényelt összeget, elég hosszú ideig tart, mire hozzájutnak. Úgy véli, ez az egyik oka annak, hogy sokan felhagynak a gyümölcstermesztéssel.

– Sokkal többet érdemelne a magyar gyümölcstermesztés, mint amennyit kap, akár a vásárlói, akár a bürokratikus oldalról beszélünk – összegzett Székely Zoltán gazdálkodó.

Forrás: heol.hu
Szerző: Molnár Helga