Gond volt a paradicsom-vetőmagok harmadával

Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
A vetőmagos tasakok egy részében a jelzettnél kevesebb magot találtak az ellenőrök, míg néhány terméknél az EU-szabályok és -szabványok felirat, valamint a minősített vetőmag kategória betűjelzésének feltüntetésével volt gond.

A legutóbbi Szupermenta termékteszten 25 tasak paradicsom-vetőmagot vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Figyelték a GMO és a paradicsomot károsító, súlyosan fertőzőképes ToBRFV vírus esetleges jelenlétét, illetve azt is, hogy található-e a vetőmagok mellett idegen mag. A minőségi mutatók ellenőrzése sem maradt el, ami a vetőmagok esetében a csírázóképesség és a tisztaság vizsgálatát jelenti. Ezek terén mindent rendben találtak a szakértők.

Komplex termékkörelemzésről lévén szó, tasakonként a tömegmérésre és a magdarabszám-vizsgálatra is sor került. Így derült ki, hogy öt mintánál a magdarabszám alacsonyabb volt annál, ami a csomagoláson szerepelt. A Nébih saját hatáskörben tájékoztatta az érintett forgalmazókat a problémáról, és felszólította őket a hibák javítására.

Vizsgálták a kötelező jelölések és az alapvető termékinformáció meglétét. Három termék esetében akadt probléma az EU-szabályok és -szabványok felirat, valamint a minősített vetőmag kategória betűjelzésének feltüntetésével. Az érintett gyártókat figyelmeztetésben részesítette a hivatal.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink