Bezuhant a kígyóuborka ára

Fotó: Török János / Délmagyarország
Intenzív csökkenést tapasztalhattunk húsvét előtt a kígyóuborka árakban. Február-márciusban még kifejezetten magas, áruhiányt tükröző uborkaárakkal találkozhattak a vevők. 

A kora tavaszi időszakban a hazai ellátást biztosító import árualap, a legtöbb uborkát előállító Spanyolországban tapasztalt rendkívüli hideg időjárás miatt jelentősen lecsökkent. Az itt termelt termékek esetében 30 százalék feletti csökkenés volt tapasztalható. Ez a nem várt hiány rendkívül magas kilogrammonként 1000-1100 forint feletti nettó beszerzési árakat eredményezett, ami a boltok polcain már bruttó 2000 forintot meghaladó árakat jelentett – írja honlapján a FruitVeB.

Gubacsi Zoltán, a FruitVeB alelnöke szerint az elmúlt hetekben nem várt módon, 180 fokban megfordult ez a folyamat és egy nagymértékű árutöbblet alakult ki, ami átrendezte a kereslet-kínálati oldalt. Mire a magyar kígyóuborka is nagyobb mennyiségben jelent meg a piacokon, a húsvét előtti, illetve az ünnep hetében a termelői ár rég nem látott mélységekbe zuhant. Jelenleg nettó 300-350 forint/kilogrammos termelői ár látható, mind a nagybani piacokon, mind az áruházláncok felé történő értékesítésben, az ilyenkor megszokott 500-550 forintos árakhoz képest.

Az értékesítési anomália abból adódott, hogy a hazai áru márciusi felfutása időben összeért egy magasabb európai import árukínálattal, amit a piac nem tudott kezelni, hirtelen jelentős ártöbblet alakult ki, raktárakban maradt a hazai uborka. Igen hasonló áralakulás zajlott le több európai országban, így például Hollandiában és Lengyelországban is is. Ezek az alacsony árak már veszélyeztetik a hazai termelés eredményességét és a piaci anomália a teljes tavaszi szezonra rányomhatja a bélyegét, veszteségessé válhat az idei szezon a fűtött növényházban termelők számára.

A kialakult helyzetre

megoldás lehet a kereslet-kínálat arányának visszaállítása, a még forgalmazott import, elsősorban spanyol, görög és egyiptomi uborka belföldi forgalmazásának a mellőzése.

A tavaszi időszakban a behozott uborkákra – mivel ez a mediterrán országokban már ez a szezon utolsó hónapjai – jellemzők a minőségi problémák. A FruitVeB szakértői szerint egyértelmű, hogy az ilyenkor megfelelő mennyiségben rendelkezésre álló magyar uborka szinte minden esetben már jobb minőséget képvisel.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink