A WUR együttműködik az Infarmmal a terménykutatás terén

Az Infarm, a világ legnagyobb felhőhöz kapcsolódó vertikális mezőgazdasági hálózata együttműködik a Wageningeni Egyetem és Kutatóközponttal (WUR) annak érdekében, hogy tanulmányozza és értékelje, miéként lehet optimalizálni a termelést, miközben maximalizálja a függőlegesen termesztett hidroponikus paradicsom ízét, tápanyagtartalmát és hozamát.

Az együttműködés részeként az Infarm fedezi a három egymással összefüggő projekt megvalósításához szükséges teljes költséget a következő négy évben, két PhD-t és egy posztdoktori kutatót finanszírozva a WUR-nál. Ezenkívül az Infarm Crop Genetics csapata bázist hoz létre a wageningeni campuson – jelentette be az egyetem.

A vertikális gazdálkodás a beltéri termesztés egyik formája, amelyben a növényeket ellenőrzött körülmények között, egymásra rakott növekvő rétegekben termesztik, például üres irodaházakban vagy üzemcsarnokokban. A termelés lényegesen kevesebb területet foglal el, és rendkívül hatékony víz- és tápanyagfelhasználást biztosít. Mivel a termesztés mindenhol lehetséges, minimális a szállítási távolság a termelőtől a fogyasztóig. Sőt, a betegségeket is távol tartják, ami azt jelenti, hogy már nincs szükség növényvédő szerekre. Az Infarm már több mint 1400 vertikális farmot hozott létre Észak-Amerikában, Ázsiában és Európában. A cég jelenleg több mint 75 növényfajtát termeszt.

A cég különösen büszke arra, hogy 95%-kal kevesebb földre és 95%-kal kevesebb vízre van szükség a működéshez, mint egy hagyományos talaj alapú termesztési rendszerben, valamint, hogy „hagyományos” társaikhoz képest 90%-kal kevesebb kilométert tesznek meg a vegyszermentes növények az eladás helyéig. Az Infarm saját számításai szerint csak az eddigi működése során 60 millió liter vizet spórolt meg termesztési módszerének köszönhetően.

„Az Infarm elkötelezett amellett, hogy a felhőhöz kapcsolódó mezőgazdasági hálózatunk által generált adatok milliárdjait felhasználja az értékesíthető növények katalógusának gyors bővítésére, és a fogyasztók teljes gyümölcs- és zöldségkosarának növelésére” – mondta Guy Galonska, az Infarm társalapítója és technológiai igazgatója.

„Ez az áttörő jelentőségű közös kutatási program új ismeretekkel bővíti majd tudásunkat a növény-környezet interakciók, a növényélettan, a matematikai modellezés és a szenzortechnológia területén. A kooperáció lényege azonban az, hogy a kísérleti eredményeket a termelési hatékonyság szolgálatába állítsuk, vagyis operacionalizáljuk” – nyilatkozta Dr. Leo Marcelis professzor, a Kertészeti Növényélettani Kutatócsoport vezetője. „

Az Infarm és a Wageningen University & Research által aláírt ambiciózus kutatási program három egymással összefüggő kutatási projektből áll, amelyek mindegyikét a WUR doktori vagy posztdoktori kutatója felügyeli. A munka során a legmodernebb érzékelők és szkennerek segítségével értékelik a paradicsom növekedési ütemét, egészségi állapotát és tápanyagtartalmát. Két projekt a hidroponikus tenyésztési rendszerben növekvő paradicsom fényelfogásának és elosztásának hatékonyságát vizsgálja egy innovatív 3D szkennelési eljárás segítségével. Különféle tényezőket vizsgálva, mint például a paradicsom fizikai tulajdonságai és az optimális fénymennyiség, ezek a beavatkozások lehetővé teszik az Infarm számára, hogy globális szinten növelje paradicsomtermelését nagyüzemi egységeiben, hogy kielégítse a friss paradicsom iránti fogyasztói keresletet az egész évben.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink