A gyümölcs- és zöldségtermő területeket megsínylik az aszályt

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
2019. április 4. – Kedvezőtlenül érinti az aszály a gyümölcs- és zöldségtermő területeket, jelenleg 120-160 milliméter csapadék hiányzik a talajból – közölte Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az MTI érdeklődésére.

Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke szerint idén a kajszi- és az őszibarackot kivéve a tavalyinál szerényebb, nagyjából közepes termés várható a tavalyi meglehetősen kevés csapadék és az idei aszályos tavasz miatt. Ugyanakkor valószínűsíti, hogy az öntözött ültetvényekben – a belföldi termelőfelület egynegyedén – kevesebb problémát okoz a csapadékhiány.
Ledó Ferenc elmondta, hogy március közepétől elindult a korai vetésű zöldségek termesztése (zöldborsó, gyökérzöldségek – sárgarépa, petrezselyem) és a vöröshagyma vetése. A többi szabadföldi zöldség vetése, palántázása április közepétől kezdődik.
Megjegyezte, hogy ha a vetés után 7-10 napon belül nem kapnak csapadékot az elvetett magvak, azok a talaj felső részének szárazsága miatt nem tudnak kikelni. A csapadékhiány miatt e területeket öntözni kell. A korai vetésű zöldségeknél a zöldborsó kivételével 70-80 százalékban megoldott az öntözés.
Az elnök kiemelte: az öntözést segíti az, hogy a kormányzat meghosszabbította az öntözési idényt, amely március 1-jétől október 31-ig tart majd. Ezen időszakban a gazdák kedvezményesen juthatnak öntözővízhez.