Hárommilliárdnyi kárt okoznak az országnak a kárókatonák

Forrás: Bors
Fotó: Knap Zoltán
Egy kormorán, vagy népiesen kárókatona, képes egy nap alatt egy kiló halat is elfogyasztani a legértékesebb fajtákból. Táplálékszerzésükkor ráadásul sok halat meg is sebeznek, miközben ürülékük miatt pusztulnak a tóparti fák. A madarak garázdálkodása nemzetközi probléma.

Mivel egy év alatt akár 5000 tonna halat is felfal a kormoránok 30-40 ezres „fekete serege”, a jelenlegi átlagos halárakon számolva hárommilliárd forintnyi veszteséget okoznak az országnak – számol be a Fejér megyei hírportál. A védekezés milliókat visz el a halgazdaságoktól; vadászat közben a kormoránok ugyanis sok halat megsebeznek és a téli pihenésre készülő halakat is megzavarják, miközben a környezetet is károsítják. Nem csoda, hogy a tógazdák kemény mínuszokért fohászkodnak, hisz a kárókatonák pusztításától már csak a vastag jégtakaró védi meg a halakat.

A madárvilág csúcsragadozói elképesztő mennyiségű halat képesek elfogyasztani; egyes szakemberek szerint egy példány akár egy kilogrammot is megeszik naponta. Ráadásul,

a kárókatonák meglehetősen ínyencek, ugyanis csak élő, saját maga által fogott, hengeres testű, legértékesebb halakat kedvelik, mint a süllő, a kecsege, a márna, a balin vagy a csuka.

 

Halfogásra idomított „tengeri varjú”

Közeli kép a tehetséges vadászról Forrás: Freepik

Az ófrancia nyelvben tengeri varjúnak is nevezett kormorán nemcsak azzal okoz kárt, hogy temérdek halat fal fel. Vadászat közben éles csőrével meg is sebzi a halakat és ezzel azok pusztulását okozza. Sőt, megzavarja a téli pihenésre bandába verődött halakat és nádasokba vagy sekély vizekbe űzi őket, ahol azok „megfáznak”. A kárókatona vadászképességei ugyanakkor sok állatfajt megszégyenítenek.

Másfél percig is képes víz alatt maradni és akár ötven méter mélyről is felszínre tudja vinni zsákmányát.

Annyira tehetséges vadász, hogy egyes ázsiai országokban kihasználják a kormorán felülmúlhatatlan táplálékszerző képességeit és halfogásra idomítják a madarat. Halásztechnikája viszont csapatban igazán félelmetes. Vadászatkor ötven-száz kormorán rendeződik „hadrendbe” és hidegebb vizekbe szorítva az immár lassabban mozgó halakat, kegyetlen vérfürdőt végeznek.

 

A kormoránok garázdálkodása nemzetközi probléma

A halgazdák milliókat költenek a ragadozómadarak elűzésére, hisz azok nemcsak a vizek lakóit, hanem a természeti környezetet is pusztítják. Maró, mészfehér ürülékük elpusztítja a tavak környékén élő fákat. Fejér megye legnagyobb halgazdaságában például éves szinten 10 millió forint a halkár és legalább ennyi a madarak ellen való védekezés költsége.

A kormoránok garázdálkodása nemzetközi probléma. Ezért az ellenük való védekezést is több országra kiterjedő összefogással lehetne csak eredményesen megvalósítani, mégpedig a legnagyobb költő és fészkelőhelyek populációinak a gyérítésével.

– mondta az Aranyponty Zrt. gazdaság vezérigazgatója. Hozzátéve, hogy az észak-európai országokkal kellene együttműködni, ahol a legnagyobb és túlszaporodott kormoránállományok vannak. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet pedig a szintén jelentős halpusztító kis kormoránok gyérítését is el szeretné elérni. Egy másik Fejér megyei halgazdaságának vezetője, Szabó Krisztián szerint

A kormoránok egyre jelentősebb pusztításának lehetséges oka a tengerek túlhalászása, hisz a nagy vizekből már nehezebben jutnak zsákmányhoz a madarak. Ezért a halastavakhoz vándorolnak, ahol terített asztal várja őket.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink