Harmadik éve zsugorodik az orosz búzatermés harmadik éve

Forrás: AFP
Ha bekövetkezik az előrejelzés, ez lenne a legkisebb termés a 2021–2022-es szezon óta, ami nyomást gyakorolna az amúgy is szűkös globális készletekre – mutat rá a Bloomberg hírügynökség.

Az orosz búzatermés harmadik éve zsugorodik, miután az eső hiánya késleltette a világ legnagyobb termesztőjénél az vetést. A SovEcon tanácsadó cég adatai szerint 2025-ben a búzatermelés 80,1 millió tonna lesz. Ez lenne a legkisebb termés a 2021–2022-es szezon óta, ami nyomást gyakorolna az amúgy is szűkös globális készletekre – mutat rá a Bloomberg hírügynökség.

Az ország kiemelkedő idei termése segített enyhíteni a kínálattal kapcsolatos aggodalmakat az elmúlt években, miután más kulcsfontosságú termesztési régiókban, például az Egyesült Államokban és Európában gyenge volt a termelés. Az olcsó orosz termények dominanciája a piacon hozzájárult ahhoz, hogy az árak a 2022-es rekordmagas szintekről csökkenjenek, és továbbra is nyomasztja a globális határidős piacokat.

A száraz időjárás azonban jelentősen késleltette a vetési erőfeszítéseket Oroszországban, ami várhatóan csökkenti mind a megművelt területet, mind a terméshozamokat a következő szezonban.
Bár a termelési előrejelzés kilenc hónappal a termények betakarítása előtt készült, a kedvezőtlen körülmények továbbra is megterhelhetik a fejlődést. „Az őszi búza rossz állapota aggodalomra ad okot a tél pusztításainak megnövekedett kockázatával kapcsolatban” – írta Andrey Sizov, a SovEcon ügyvezető igazgatója.

Korábban Oksana Lut orosz mezőgazdasági miniszter arra buzdította az embereket, hogy menjenek el a templomba és imádkozzanak esőért, mivel a tartós csapadékhiány veszélyezteti az őszi búza vetését.
„A tavalyi évhez hasonlóan 20 millió hektár bevetést tervezünk. De gyakorlatilag a pórba vetünk, abban a reményben, hogy esni fog” – idézte Lutot az Interfax.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink