Gyerekkora óta a mezőgazdaság körül forog a szécsényi vállalkozó élete

Bár más pályára készült, végül a családi hagyományokat folytatva mégis a gazdálkodás mellett kötött ki Kuris Péter. A fiatal mezőgazdasági vállalkozó nemrégiben újabb fejlesztésekbe fogott – derül ki a Nool.hu riportjából.

Kuris Péter életének irányát nagymértékben a családi ház határozta meg. Édesapjához hasonlóan az egyetemi tanulmányai során először gépészmérnöki diplomát szerzett. Majd ezután is továbbképezte magát, második diplomája az értékminősítéshez kapcsolódik. Ahogy fogalmazott, valamilyen formában tulajdonképpen már gyermekkora óta a mezőgazdaság körforgása határozza meg az életét. Kezdetben persze csak az ismerkedés szintjén, később pedig már aktív munkával is részt vett benne. Egyetemi tanulmányait követően először kis kitérőt tett, s más területen helyezkedett el. A munka mellett azonban továbbtanult, s megszerezte harmadik diplomáját is.

– A munkahelyemen megfelelő gyakorlatot, jól hasznosítható tapasztalatot szereztem, s úgy gondoltam, hogy azt és a meglévő tudásomat saját vállalkozásban fogom hasznosítani. Nem utolsó sorban az is motivált, hogy ezzel a családi hagyományok folytatása is biztosítottá vált. Kihívásnak éreztem, hogy önállóan vállalkozzak, így egyértelművé vált, hogy a mezőgazdaság mellett kellett döntenem – mondta.

Hozzátette, hogy fiatal vállalkozóként is úgy véli, több lábon kell állni egy gazdaságnak, amelynek egyik eleme a növénytermesztés, a másik pedig a termékek feldolgozása.

– A mezőgazdaság akkor sikeres és eredményes igazán, ha a termékeink jelentős részét helyben dolgozzuk fel. A héj nélküli tökmag feldolgozása mellett döntöttem – idézte fel a kezdeteket Kuris Péter, aki Szécsény északi részén, a Tugárban vásárolt meg egy telephelyet. Itt első lépésként az általuk megtermelt tökmagot csomagolták, az előállított olajat pedig palackozták. Utóbbi fejlesztéssel egy sikeres pályázatának köszönhetően bővítette a vállalkozását.

Az üzem további korszerűsítésére újabb pályázatot nyújtott be. A mezőgazdasági termelésbe Kuris Péter édesapja is bekapcsolódott. A családfő mezőgazdasági terméke az olajtök, de a vetésforgót figyelembe véve más növényeket is termesztenek, így a héj nélküli tökmagot más termelőktől is felvásárolják.

– Szécsényben és környékén tíz éve még nagyobb területen és jóval többen foglalkoztak héj nélküli tökmag termesztésével. Mi 50–60 hektáron termesztünk, és minden olyan géppel rendelkezünk, ami ehhez szükséges, a vetőgéptől kezdve a tökmagszedő gépig – mondta, majd hozzáfűzte: most van itt a betakarítás ideje. Fontos, hogy a szedés után a mag négy órán belül mosásra kerüljön. Azt követi a szárítás, majd a tárolás. Az üzemben előállított tökmagolajat üzlethálózatokban, éttermekben értékesítik.

– A fennmaradásunkért keményen meg kell dolgozni, de nem bántam meg, hogy annak idején ezt a munkát választottam. Nemrégiben újabb tökmag alapú termékcsaládokkal bővítettük kínálatunkat. Azt mondhatom, hogy elégedett, boldog ember vagyok. Megszületett a kislányom, ami széppé és teljessé teszi az életemet – mondta befejezésül.

Szerző: Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink