Természetkárosítás nélkül ki tudják elégíteni a megnövekedett tűzifaigényt az erdészetek

A kamara szerint az erdészetek, ahogy eddig, a jövőben is professzionális szakmai, illetve hatósági felügyelet mellett végzik a tevékenységüket.

A magyarországi erdőkben óriási potenciál van, legális fakitermeléssel természetkárosítás nélkül kielégíthető a lakosság megnövekedett tűzifaigénye – hangsúlyozza a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az erdészetek ahogy eddig, a jövőben is professzionális szakmai, illetve hatósági felügyelet mellett végzik a tevékenységüket – hívja fel a figyelmet a kamara. Továbbá a hazai erdőkben óriási potenciál van, a megnövekedett tűzifakeresletet ki tudják elégíteni az állami és a magánerdészetek, méghozzá úgy, hogy a fenntarthatósági szempontok nem sérülnek.

A hazai erdészetek az elmúlt hetekben – a globális energiaválság miatt – előrehozott és megnövekedett tűzifaigényt tapasztalnak a lakosság részéről, de a felmerülő igényeket az őszi kitermelési időszakban teljes mértékben ki tudják elégíteni. Sokan eddig is fával fűtöttek, és a várakozások szerint tovább bővül ez a fűtési mód a lakosság körében. Tűzifa majdnem minden fakitermelés során – így például az ipari célú faanyag kitermelése esetében is – keletkezik, sokszor akár a kitermelt famennyiség felét is meghaladóan. Évtizedek tapasztalata szerint a tűzifa értékesítési lehetőségei változók, az elmúlt években a korábbinál kisebb volt a kereslet, ezért sok esetben elhalasztották a fakitermelést. A mostani megnövekedett keresletet az erdőkben felhalmozódó fakészletből akár tartósan is ki lehet elégíteni.

Mindemellett elmondható, hogy a jól működő magánerdészetek mellett a magánerdők jelentős részében évek óta nem folyik kitermelés, a fakitermelésben pedig hosszabb távon ezekre az erdőkre is lehet alapozni. A NAK ezért is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy biztosítsa a magánerdő-területek megfelelő működését. A nem működő magánerdőkben hatalmas potenciál rejlik, amelynek szakszerű kezelésével még tovább javítható a tűzifa-ellátottság.

A kamara hangsúlyozza, hogy a természeti értékek megőrzése mindenkinek elsődleges, az erdészeti szakemberek személye – akikbe „genetikailag beleivódott az erdő szeretete, óvása” – eddig és ezután is garancia a természeti fenntarthatóságra.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink