Nem támogatják az európai erdőtulajdonosok az új uniós stratégia irányvonalát

Gyakorlatilag mindennek árt az Európai Bizottság által megfogalmazott irányvonal, amit az új uniós erdészeti stratégia követne – állítják az európai erdőtulajdonosok, aki egy hétfői konferencián hangot is adtak aggályaiknak.

Komolyan veszélyezteti a fenntartható és többfunkciós erdőgazdálkodás társadalmi, környezeti és gazdasági pilléreinek mostani egyensúlyát Európában az EU új erdészeti stratégiájának irányvonala – írja honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A stratégia tervezetével kapcsolatos aggályokat osztrák erdőtulajdonosi képviseletek kezdeményezésére e hét hétfőn vitatták meg Bécsben az Európai Erdőtulajdonosok Konferenciáján, amelyen európai parlamenti képviselők, európai és nemzeti erdőtulajdonosok szervezetei, valamint állami erdészeti szervezetek is képviseltették magukat. A rendezvényen Magyarország is részt vett.

A konferencián kifejtették, hogy az európai erdőtulajdonosok és erdőgazdálkodók az EU aktuálisan lejáró erdészeti stratégiája megújításának legaktívabb támogatói közé tartoztak. Tették ezt azért is, mert meggyőződésük volt, hogy a stratégiára szükség van az ágazatot érintő kihívások és lehetőségek jobb kezelése érdekében, nem utolsósorban amiatt is, mert a Green Deal célkitűzéseinek eléréséhez következetes és jól összehangolt uniós szintű erdészeti keretrendszer szükséges.

Az új erdészeti stratégiával kapcsolatos optimista várakozásokra azonban kijózanítóan hatott az Európai Bizottság júliusban kihirdetett stratégiája.

A szervezetek a konferencia végén közös nyilatkozatot fogalmaztak meg, amelyben alátámasztják a stratégiával kapcsolatos aggályaikat. A dokumentum felvet néhány kulcsfontosságú kérdést és észrevételt a stratégia végrehajtására vonatkozólag, valamint kiemel négy olyan, a stratégiában megfogalmazott intézkedést, amelyek végrehajtásához azok jelentős pontosítása és további indoklása szükséges. Ilyenek például a fenntartható erdőgazdálkodásra vonatkozó új uniós indikátorok, küszöbértékek és tartományok; az új uniós önkéntes természetközelibb erdőgazdálkodási (closer-to-nature) tanúsítási rendszer; az ökoszisztéma-szolgáltatások pénzügyi ellentételezésének kidolgozása, valamint az uniós erdészeti monitoringról, jelentéstételről és a gyűjtött adatok feldolgozásáról szóló új jogszabálytervezet.

Az Európai Erdőtulajdonosok Konferenciája az Elisabeth Köstinger osztrák szövetségi miniszter által október 5-én szintén Bécsben szervezett informális miniszteri konferenciát is támogatta azzal, hogy megerősítette az Európai Bizottsághoz intézett azon kritikus felhívást, amely szerint az erdészeti stratégia végrehajtása során figyelembe kell venni az európai erdőgazdálkodók aggályait. A hétfői konferencia fő üzenete az uniós döntéshozóknak: „Az EU 2030-ig szóló új erdészeti stratégiájának világos célkitűzésekre és megvalósítható, koherens intézkedésekre van szüksége.”

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink