Erdőirtás lehet a napelemparkok telepítésének ára

Franciaország célul tűzte ki, hogy 2028-ra szeretné megháromszorozni a napenergiából nyert árammennyiségét. Ebben az egyik nagy kihívást a napfarmok építéséhez szükséges – évi 3-4 ezer hektárnyi – hely megtalálása jelenti.

Egy atomreaktornak megfelelő teljesítményű szolárfarm, amelyet Franciaország Nouvelle-Aquitaine régiójában terveznek, évente 600 ezer embernek tudna áramot biztosítani.

Cserébe viszont a beruházó cégnek 1000 hektár erdőt kellene lekaszálnia

– írja a Syngenta blogja.

Daniel Delestre, a Sepanso Környezetvédelmi Egyesület elnöke szerint „a zöldenergia-termelés új problémákat idéz elő: az egyik, hogy hol lesz helye ilyen nagyságú napelemnek”. Erre többféle megoldás lehetséges. A dél-franciaországi Avignon közelében egy régi kőbányát fotovoltaikus panelekkel borított mesterséges tóvá alakítottak át. A vízre épített panelek rendkívül termelékenyek, és növelik az erőmű energiatermelését. Ez a megoldás azt is jelenti, hogy a napelemet nem szükséges a mezőgazdaság, vagy az erdőgazdálkodás által hasznosított területekre telepíteni.

Egy másik megközelítés arra összpontosít, hogy a földnek lehetne-e kettős funkciót adni, azaz működhet-e egyszerre rajta mezőgazdaság és energiatermelés. A Sun’Agri olyan napelemeket fejlesztett ki, amelyek magasan a meglévő növények felett vannak. Egy szőlőtőkét használó kísérleti projekt azt az eredményt hozta, hogy a napelemek egyfajta pajzsként is védik őket a sok napfény vagy az erős csapadék ellen.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink