Érdemes odafigyelni, mert lejárnak az erdőgazdálkodási megbízási szerződések

Az új megállapodásokat célszerű mihamarabb megkötni – hívja fel a figyelmet a Baranya Megyei Kormányhivatal.

Hatályukat vesztik ez év végén az erdőgazdálkodási megbízási szerződések – a magánerdők közel egynegyedén ilyen megállapodás szerint gazdálkodnak. Az új szerződéseket már most célszerű megkötni, hogy az erdőgazdálkodói jogosultság folyamatossága biztosítható legyen – hívta fel a figyelmet a Baranya Megyei Kormányhivatal.

Azon területeken, ahol az erdőgazdálkodás tartós megbízáson alapul, az erdőgazdálkodási jogosultságot 2022. január 1-jétől törli nyilvántartásából a hivatal – az érintett helyeken erdőnevelés és fakitermelés 2021.évről áthúzódóan 2022-ben nem végezhető.

A tájékoztatás szerint ha az erdőgazdálkodó 2021. december 31. napját követően a tevékenységet nem kívánja folytatni, az általa használt ingatlan(ok) tulajdonosaival, haszonélvezeti jogosultjaival köteles elszámolni. Ha azonban tovább folytatja a munkát, úgy a nyilvántartásba vételt a szükséges okiratok benyújtásával kérelmeznie kell az erdészeti hatóságnál.

Az új jogcímen alapuló használati jogosultság megszerzését célzó szerződések elkészítésében az erdészeti szakirányítók is segítséget nyújtanak. A jelenlegi erdőtörvény 2009. évi hatályba lépése előtt nagy számban kötött erdőgazdálkodási megbízási szerződések 2021 végével érvényüket veszítik.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara korábban arról számolt be, hogy a megbízási jogviszony kivezetése a feleknek lehetőséget ad az eddigi tevékenység, illetve kapcsolat értékelésére, valamint a folytatásra vonatkozó döntésekre, amire az új jogszabályok értelmében számos lehetőség van.

Azonban bármelyik működési formát választják, az átalakulás mindegyik esetben jelentős szervezőmunkát igényelhet. Ugyan a határidő még távolinak tűnik, célszerű a tervezést már időben megkezdeni, és abba tanácsadóként bevonni a tevékenységük során eddig közreműködő erdész szakembert, vagy a környéken tevékenykedő más erdészeti szakirányító vállalkozást is.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink