Érdemes kivárniuk a magán erdőgazdáknak

Meglehetősen bizonytalan jogi keretek között folyik az erdőgazdálkodás a magánerdők meghatározó részén, amiatt, hogy a 2009-es új erdőtörvény nem rendelkezett egyértelműen az 1996. évi törvény alapján létesített megbízási jogviszonyok további sorsáról.

A korábbi jogszabály az osztatlan közös tulajdonban álló erdő esetében lehetővé tette, hogy a tulajdonosok az erdőgazdálkodási feladatok ellátására erdőgazdálkodót bízzanak meg. Az új törvény viszont már úgy rendelkezett, hogy a tulajdonosközösség köteles az erdőt egy személy használatába adni, viszont arra nem tért ki, mi legyen a sorsa a korábban létesített megbízási jogviszonyoknak. Az emiatt bizonytalan keretek között zajló erdőgazdálkodás számos esetben eredményez a tulajdonosok közötti, illetve a tulajdonosok és az erdőgazdálkodó közötti konfliktusokat.
Mindeközben a földforgalmi szabályozással, 2013. óta a termőföldek használatba adása meglehetősen jól szabályozottá vált. Az előbbiekre tekintettel az erdőtörvénybe – annak 2017. évi átfogó módosításakor – bekerült egy átmeneti rendelkezés, amely a még fennálló megbízási szerződéseket 2018. december 31-i határnappal érvényteleníti (Evt. 113. § (25) bekezdése). Ennek értelmében az érintett erdőtulajdonosoknak az erdőgazdálkodás folytatása érdekében a hatályos szabályozás szerinti új jogviszonyt kell létesíteniük.
Az erdők hasznosítására, használatára vonatkozó teljes körű szabályozás azonban a 2017. évi törvénymódosítás óta sajnos még nem készült el. Az említett átmeneti rendelkezés így viszont az erdőtulajdonosokat méltatlan helyzetbe hozhatná, ugyanis 2018. december 31-ét követően vagy nem folytathatnák az erdőgazdálkodást, vagy arra a szándékaikkal ellentétes formát kellene választaniuk.
Ennek elkerülése érdekében az erdészeti szakmai szervezetek és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az őszi jogalkotási ciklusban kezdeményezni fogják az átmeneti rendelkezésben foglalt határnap 2019. december 31-ig való kitolását. Kezdeményezik továbbá hogy az így biztosított további egy éves átmeneti időszakban a szerződés megszüntetését, illetve az új jogviszony létesítését egyszerűsített eljárással végezhessék el. Minderre tekintettel az erdőtulajdonosoknak és az erdőgazdálkodóknak a megbízási jogviszony átalakításával érdemes megvárniuk a most kezdeményezett törvénymódosítás hatályba lépését, és a tervezett további szabályozások 2019 tavaszára várható teljes körű megjelenését.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink