Életbe léptek az ökológiai termesztésre vonatkozó új szabályok

Forrás: MagosVölgy Ökológiai Gazdaság
Az idei év elejétől új szabályozás van érvényben az Európai Unióban a biotermelésre vonatkozóan. Az alábbiakban sorra vesszük, mire érdemes figyeljenek a cégek, mi változik most a növénytermesztésben.

Idén év elején életbe lépett a módosított EU Biorendelet (2018/848), miután egy évvel elhalasztották annak hatálybalépését. Az alaprendelet önmagában már 92 oldalt foglal magában, de ez csak az alaptörvény, amelyhez különféle végrehajtási előírások is léteznek. Az új jogi helyzet számos változást von maga után a biogazdaságok számára.

Összességében az új rendelet célja a korábbi kivételek csökkentése és a jogsértések kezelésének szabályozása. Különös figyelmet fordítanak az import biotermékekre. A végtermékekre továbbra sincs maradékanyag-határérték. A rendelet hatályát kibővítették, így a jövőben például a méhviasz, az illóolajok, a feldolgozatlan gyapjú, valamint a só tanúsítása is lehetséges lesz ökológiai termékként.

Vannak újítások a növénytermesztés területén is, például újradefiniálták a magterületet, itt azonban figyelembe lehet venni, hogy a termesztőszövetségek saját előírásai eltérhetnek az uniós előírásoktól.

Új ökoszabályok növénytermesztésben:

  • Még az átállási fázisból szaporított magvak és palánták is használhatók
  • Kizárva az átállási időszak első 12 hónapjából származó vetőmag. Még mindig hagyományos árunak számít
  • Átállási vetőmag vásárlása csak akkor engedélyezett, ha más bio vetőmag nem áll rendelkezésre. A rendelkezésre állás hiányát bizonyítani kell
  • A korábbiakhoz hasonlóan hagyományos vetőmag csak külön engedéllyel használható. Elvileg azonban nincs jóváhagyás az 1. kategóriába tartozó, kezeletlen, hagyományos vetőmag esetében. Ide tartozik például 2021 óta az őszi búza, 2022 áprilisától pedig az őszi tritikálé. Az 1. kategóriába tartozó fajok száma folyamatosan bővül
  • A 70/30 arányú keverékek legfeljebb 30 százalékban hagyományos alkotókat kell tartalmaznak. 2022-től a gazdálkodóknak visszaigazolást kell nyomtatniuk a keverék összes hagyományos összetevőjéről. A tavalyi keverékek így felhasználhatók.

Ezt hozza a növénytermesztésbe az EU bioszabályozása

  • A hüvelyesek főnövényként vagy másodvetésként való részesedése a vetésforgóban mostantól kötelező.
  • A hüvelyesek és a zöldtrágya növények termesztése ma már üvegházakban is kötelező. A talajban történő termesztés immár üveg alatt is kötelező (kivéve a fűszernövényeket vagy dísznövényeket, amelyeket amúgy is cserépben árulnak).
  • A talajok szabadban történő gőzölése a gyomszabályozás céljából már nem megengedett.
  • Hagyományos mezőgazdasági műtrágya csak akkor használható, ha nem áll rendelkezésre szerves trágya, és az adott állattenyésztésből származik. Ezeknek az anyagoknak azonban – és ez újdonság az új rendeletben – ökológiai termelésből kell származniuk és lehetőség szerint komposztáltnak kell lenniük.

Újítások a dokumentációban és az ellenőrzésekben

Az ökológiai gazdaságoknak ezentúl fel kell jegyezniük az úgynevezett biokritikus kontrollpontokat a belső minőségbiztosítás érdekében. Ezek olyan helyek, ahol lehetséges a nemkívánatos/nem jóváhagyott anyagokkal, például peszticidekkel vagy tisztítószerekkel való szennyeződés. A gazdálkodóknak dokumentálniuk kell, hogyan akadályozzák meg az ilyen szennyeződést. A jövőben is elegendő lesz a már elkészített dokumentáció (pl. takarítási jegyzőkönyv vállalkozóknak). Nem tartóznak felelősséget a szomszédos cégek hibáiért. A Switzerland’s Research Institute of Organic Agriculture (FiBL) gyakorlati útmutatót adott ki erről a kiterjedt témáról.

Az ökológiai ellenőrzést a korábbiakhoz hasonlóan évente egyszer kell elvégezni, de úgy kell megtervezni, hogy az „kockázatorientáltabb” legyen. A fokozott kockázatú műveleteknél további és előre be nem jelentett ellenőrzésekre lehet számítani.

A konvencionális állatokra és konvencionális takarmányra vonatkozó kivételek kivezetésének tervezett ideje 2035. december 31. Ez a dátum azonban – a bio állatok illetve takarmányok elérhetőségének a függvényében- 2025 végétől még módosulhat: elérhetőségtől függően korábbra és későbbre is módosítható a határidő.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink