Egyre rosszabb az aszályhelyzet, a vízügy országosan összehangolja a védekezést

Ma reggel 8 órától a vízhiány elleni védekezési készültség keretében megkezdte működését a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse. Erre a megnövekedett vízigények kielégítésének országos összehangolásához van szükség. Kezdeményezték a kiegyenlített, összehangolt vízhasználat és öntözési menetrend kialakítását az érintett igénylők bevonásával.

Magyarországon is súlyos aszály uralkodik, s az előrejelzések szerint a hét végére tovább nő. A belügyminiszter a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 15/C. § (9) bekezdése alapján, a mezőgazdasági művelésre használt talaj vízháztartási adatai és a hidrometeorológiai előrejelzések figyelembevételével, már

2022. március 21-én az ország egész területére megállapította a tartósan vízhiányos időszak kezdetét.

Az Alföldön az öntöző- és kettős működésű csatornák teljes kapacitással üzemelnek. A rendkívüli öntözési kérelmek eddig soha nem tapasztalt nagyságrendben jelentkeznek.

A tizenkét vízügyi igazgatóságból már tíznek a területén rendeltek el vízhiány elleni készültségi fokozatot: jelenleg hét vízhiánykezelő körzetben elsőfokú, hét körzetben másodfokú, és 18-ban harmadfokú – vagyis a legmagasabb fokú – készültség van érvényben.

Újabb élelmiszer-drágulást okozhat az egész Európát sújtó aszály

Magyarországon az ezermilliárd forintot is megközelítheti az aszály okozta kár, de egész Európában rendkívüli szárazság pusztít, aminek a közvetett hatásai ma még beláthatatlanok.

Az elmúlt időszak csapadékmentes időjárása és a vízkészletek folyamatos csökkenése következtében a vízigények olyan mértékben megnövekedtek, hogy a kielégítésüket csak több vízügyi igazgatóság összehangolt működése mellett, térségi vízátvezetésekkel, adott esetben szivattyús vízpótlással lehet csak megoldani. Mivel ez a munka meghaladja a helyi védelemvezetők hatáskörét, az országos koordináció biztosítására Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője, egyben az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vezetője 2022. július 20-án reggel 8 órától elrendelte az OMIT vízhiány elleni készültségi működését. Az egyidejű, koncentrált vízhasználat elkerülése érdekében az OMIT kezdeményezte az összehangolt, kiegyenlített vízkivételt az igénylők bevonásával és öntözési menetrend kialakításával.

A vízmű arra kéri az embereket, hogy mellőzzék a locsolást

Egyre nagyobb kihívás a szűnni nem akaró kánikula, ezért vízkorlátozásra szólít fel az ivóvízellátás biztosítása érdekében a Duna Menti Regionális Vízmű.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink