Bezuhatak a faárak: 20 százalékkal csökkent a fűrészáruk ára globálisan

A fűrészáru ára az Amerikai Egyesült Államokban 500 dollár körülire zuhant ezer deszkalábonként. Ez jellemzően akkor forudl elő, amikor a fűrészmalmok már a termelésük visszafogásával készülnek a recesszióra, míg a lakásépítők számára a deszkaárak visszaesése ad mozgásteret, hogy árengedménnyel csalogassák a megfogyatkozott vásárlókat.

A fűrészáru világpiaci ára 20 százalékkal csökken alig négy hét alatt. Ez azt jelenti, hogy a fűrészáru nagyjából ugyanannyiba kerül, mint a legutóbbi mélyponton, 2023 novemberében. A fűrészáru ára 500 dollár körülire zuhant ezer deszkalábonként.

A határidős fűrészáru jegyzése hétfőn ötszáz dollár körül mozgott ezer deszkalábonként, ami 2,36 köbméternek felel meg. Március közepén a fűrészáru még 620 USD körüli áron forgott. A mostani árszint több mint 20 százalékkal alacsonyabb a márciusi csúcsnál. Mindez összefügg azzal, hogy a jelzáloghitelek kamatai az USA-ban 7 százalék fölé emelkednek. Az Egyesült Államok legnagyobb jelzáloghitelezője, a Freddie Macs szerint ezzel a lakásvásárlás költségei az eddigi legmagasabbak. Márpedig az árak esésének fő oka a fűrészáru szempontjából rendkívül fontos észak-amerikai ingatlanszektor romló keresleti kilátása.

A közelmúltban megjelent közlemények azt mutatták, hogy a jövőbeli kereslet kulcsfontosságú mutatója, a lakásépítés a világ két legnagyobb fogyasztó országában, az Egyesült Államokban és Kanadában jócskán elmaradt az előrejelzésektől márciusban. A fűrészáru alacsony keresletéhez azonban a termelés növekedése társult – számolnak be a Trading Economics elemzői.

A kilátások sem túl kedvezőek, miután a múlt héten Jerome Powell, a Fed elnöke megerősítette a piaci félelmeket azzal, hogy a kamatlábak a jelenlegi szinten maradnak, „ameddig szükséges”, miután a a robusztus munkaerőpiac és az infláció terén még mindig szükséges előrelépéseket tenni. Ez pedig azt jelenti, hogy tovább maradnak a magas jelzálogpiaci kamatok, ami lassítja az ingatlanpiacot, ez pedig világszinten kihat a fürészáru árára.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink