Az áremelkedések miatt kétszer is többlettámogatásra volt szükség az agrárlogisztikai centrum megépítéséhez

Forrás: Napló
Fotó: Balogh Ákos
Háromezer tonna termény tárolására alkalmas agrárlogisztikai centrumot avattak fel a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben

Két síktárolóból, hatvan tonnás digitális hídmérlegből és szociális, kiszolgáló épületekből áll a nemesgörzsönyi új agrárlogisztikai centrum – számolt be a veol.hu. Tatai László polgármester köszöntőjében kiemelte, a térség gazdálkodóinak nagy szüksége volt az objektumra, hogy tárolókapacitásuk növekedhessen, megfelelő helyzetet teremtsen a termények ki- és betárolására és a kedvező piaci árak elérésére. Mint felidézte, a fejlesztésre a Területi és Településfejlesztési Operatív Programban 2017-ben benyújtott pályázat alapján 2019-ben közel 230 millió forintot kaptak, azonban az elhúzódó közbeszerzési eljárás miatt az építkezés ez év elején kezdődhetett csak meg. A tavaszi csapadékos időjárási viszonyok, valamint az utóbbi évek építőanyagár-drágulásai nem kedveztek a megvalósításnak, ezért

két ízben nyújtottak be ráemelési kérelmet, így 83 és 93 millió forint többletforráshoz jutottak.

„A nem várt áremelkedést nem lehetett és önkormányzatunk nem is tudta volna finanszírozni. Végül a bekerülési összeg több mint 400 millióra rúgott. Annak tudatában, hogy jó kezekbe, gondos gazdára vár az üzemeltetés, nyugodt szívvel adjuk át a következő öt évre a Gabért 2003. Szövetkezet részére a közösen kialkudott bérleti díj fejében” – tette hozzá a faluvezető.

A Belügyminisztérium az önkormányzatokon keresztül támogatja a vidéket, a Magyar Falu Programban pedig több mint 2500 település jutott anyagi forráshoz a helyi infrastruktúra fejlesztésére, a kötelező feladatok ellátására, illetve a helyi identitás erősítésére – mondta Kovács Zoltán országgyűlési képviselő.

Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke elmondta,

a beruházás szép példa a helyi és környékbeli gazdálkodók összefogására.

Ha a jövőben is ilyen összefogások jönnek létre, akkor elképzelhető, hogy egy évtized múltán hazánk mezőgazdasága újra Európa élvonalához tartozzon.

Győrffy Balázs országgyűlési képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke hangsúlyozta, a település szűk egy év alatt két korszerű terménytárolóval gazdagodott. Ehhez összefogásra volt szükség, és az elmúlt hetek kukoricabetakarításai során a gazdák már hasznát vették a megnövelt tárolókapacitásnak.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink