Az alacsonyabb termelés és a magasabb árak eredményeként bővült a kibocsátás

A növénytermesztés volumene 2021-ben 6,5 százalékkal kisebb, az állattenyésztésé 4,5 százalékkal nagyobb lett, a szolgáltatásoké változatlan maradt. A gyümölcsfélék, az állatok és az állati termékek termelése bővült, a többi mezőgazdasági termékcsoporté csökkent, vagy nem változott – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Idén az előző évhez képest a növénytermesztés termelési volumene 6,5 százalékkal mérséklődött az első, előzetes adatok szerint. A gabonafélék mennyisége összességében 10 százalékkal kisebb lett, a kukoricatermelés 23 százalékos visszaesését csupán az árpa (14%) és a búza (4,1%) termesztésének növekedése ellensúlyozta. A repce termésmennyisége 20 százalékkal lett kevesebb termőterületének csökkenése miatt, a napraforgóé nem változott, a fehérjenövényeké és a dohányé nőtt, így az ipari növények mennyisége összességében 6,3 százalékkal zsugorodott.

A takarmánynövények volumene 4,6, a kertészeti termékeké 3,7, a burgonyáé 18 százalékkal csökkent. Az egyéb növényi termékek mennyisége változatlan maradt. A gyümölcsfélék mennyisége 10 százalékkal nőtt, elsősorban az alma jó terméseredményének köszönhetően. A tavaszi fagyok megnehezítették a barackfélék termesztését. A szőlő mennyisége az előző évhez képest nem változott.

Az állattenyésztés teljes termelési volumene 4,5 százalékkal nőtt. Az élő állatok termelése 4,9 százalékkal nagyobb lett. Az állati termékek termelése 3,5 százalékkal emelkedett, a nyers tehéntejé szintén bővült, a többi terméké változatlan maradt.

A mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 13 százalékkal nőtt, termelési volumene – az árak 16 százalékos emelkedése mellett – 2,3 százalékkal csökkent. A folyó termelőfelhasználás volumene nem változott, ára összességében 15 százalékkal emelkedett. Az első adatok alapján a ráfordítások közül az állatgyógyászat és az állati takarmányok volumenében következett be 1–1%-os növekedés, a műtrágya- és növényvédőszer-felhasználás csökkent, a többi ráfordítás változatlan maradt. A bruttó hozzáadott érték 10 százalékkal bővült, volumene 5,6 százalékkal szűkült. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 3,5 százalékkal csökkent. A termelési tényezők jövedelme 7,6, a vállalkozói jövedelem 12 százalékkal növekedett. A termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme („A” mutató) 6,5 százalékkal meghaladta az előző évit.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink