Újra megjelent a madárinfluenza Bács-Kiskunban

Fotó: zabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap
Magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta két Bács-Kiskun megyei tömőlúdtelep állatainál a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.

A Bács-Kiskun megyei Bugac településen található, mintegy 450 tömőludat számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza esetleges megjelenésére – közölte a Nébih. A Kiskunmajsán található 800 daraboos tömőlúd-állományban ugyancsak a megemelkedett elhullás miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja. A Nébih laboratóriuma mindkét esetben a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta.

Az állategészségügyi szakemberek az érintett állományokat már a gyanú alapján felszámolták, ahogyan a telepekkel kapcsolatban álló gazdaságokban is, a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

A fertőzött gazdaságok körül a szakemberek kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint a megfigyelési körzetet, mely utóbbi átnyúlik Csongrád-Csanád megye területére is.

Új intézkedésként is bevezettek Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye korlátozással nem érintett területein. Ezek szerint tilos a víziszárnyas baromfik betelepítése és mozgatása. Ez alól kivételt csak az azonnali vágásra történő szállítás jelent. A szállításnál közreműködő szolgáltató állatorvos felelőssége, hogy a szállítás csak a kedvező laborvizsgálati eredmények birtokában valósulhasson meg.

A fentieken túl az ország egész területén érvényben van a víziszárnyasok technológiai mozgatását megelőző kötelező tamponvizsgálat, de mostantól ez esetben is a szállítás feltétele a kedvező eredmény rendelkezésre állása.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink