Tizenhárom százalékkal drágult a nyerstej, ennél is durvábban nőtt az exportára

Fotó: Licska Balázs / Békés Megyei Hírlap
A nyerstej kiviteli ára 212,85 forint/kilogramm volt 2024 szeptemberében, az előző havihoz képest 7 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 30 százalékkal nőtt.

Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 173,21 forint/kilogramm volt 2024. szeptemberében. A zsírtartalom 0,1 százalékpontos és a fehérjetartalom 0,11 százalékpontos javulása, valamint az alapár 2 százalékos növekedése mellett a nyerstej átlagára 4 százalékkal emelkedett ez év szeptemberében az előző hónaphoz képest, és 13 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát – közölte az Agrárközgazdasági Kutatóintézet.

AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej felvásárlása 2024. szeptemberében az előző havi mennyiségtől 4 százalékkal maradt el, míg a 2023. szeptemberit öt százalékkal haladta meg. A nyerstej kiviteli ára 212,85 forint/kilogramm volt 2024 szeptemberében, az előző havihoz képest 7 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 30 százalékkal nőtt. A kiviteli ár 23 százalékkal volt magasabb a termelői átlagárnál. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 7 százalékkal csökkent 2024 szeptemberében az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Idén szeptemberében az előző hónaphoz képest az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tej (+9 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss és UHT-tej, a trappista sajt (egyaránt +7 százalék), az adagolt vaj (+6 százalék), a gyümölcsös joghurt és a tejföl (egyaránt +5 százalék) feldolgozói értékesítési ára nőtt. A KSH adatai azt mutatják, hogy a pasztőrözött 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos ESL-tej (+13 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tej (+9 százalék), a 20 százalék zsírtartalmú tejföl (+7 százalék), az adagolt vaj (+6 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL-tej (+5 százalék), a trappista sajt (+3 százalék), a gyümölcsös joghurt (+2 százalék) és a 12 százalék zsírtartalmú tejföl (+1 százalék) fogyasztói ára emelkedett ugyanebben az összehasonlításban.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink